Hoe krijg je voorjaarsbloeiers goed op de foto?
Het voorjaar is begonnen, en dat betekent bloemen! Maar hoe breng je die prachtige voorjaarsbloeiers goed in beeld? Fotograaf Thijs geeft tips om de mooiste foto’s te maken. Doe je ook mee aan de fotowedstrijd? Jouw inzending maakt kans om gepubliceerd te worden in het volgende magazine.
Tips van Thijs
Deze tips zijn opgesteld door fotograaf Thijs Schouten.

Tip 1. Kies een rustige achtergrond
Bij het fotograferen van voorjaarsbloeiers, zoals een sneeuwklokje, is het belangrijk om goed op de achtergrond te letten. Hoe rustiger de achtergrond, hoe meer de bloem eruit springt! Zorg daarom voor een egale, natuurlijke achtergrond en voldoende afstand tussen de bloem en de achtergrond. Hoe verder de achtergrond weg is, hoe zachter en rustiger de onscherpte (bokeh) wordt. Drukke achtergronden met felle kleuren, takken of andere storende elementen kunnen je foto onrustig maken. Kies dus liever voor een rustige achtergrond.

Tip 2. Gebruik een groot diafragma voor een dromerig effect
Gebruik je een digitale camera of een geavanceerde app op je telefoon? Stel dan een groot diafragma in (klein f-getal, zoals f/2.8 of f/1.8). Dit zorgt voor een kleine scherptediepte, waardoor de bloem scherp blijft en de achtergrond mooi onscherp wordt. Heb je een (tele)lens die geen f/2.8 toelaat? Geen probleem! Gebruik dan gewoon het grootste diafragma dat jouw lens biedt, zoals f/5.6 of f/6.3. Ook hiermee creëer je een zachte, onscherpe achtergrond en zorg je voor een professionele uitstraling van je foto.

Tip 3. Fotografeer op ooghoogte van de bloem
Wil je de bloem meer uit de foto laten springen? Zorg er dan voor dat je op ooghoogte met jouw onderwerp komt. Ga bijvoorbeeld door je knieën (of zelfs plat op de grond!) om zo op ooghoogte met de bloem te komen. Dit zorgt voor een natuurlijk perspectief en geeft de kijker het gevoel dat ze zich in de wereld van de bloem bevinden. Fotografeer je namelijk van een hoog standpunt? Dan kan de bloem of plant erg plat overkomen in de foto. Ga dus lekker door je knieën en experimenteer met verschillende hoeken en standen om zo het onderwerp er écht uit te laten springen!

Tip 4. Maak gebruik van het juiste licht
Licht is alles in fotografie, en dat geldt zeker bij bloemen en planten! Het mooiste licht krijg je vroeg in de ochtend of later op de middag, wanneer de zon laag staat en zacht, warm licht geeft. Om deze reden ga ik zelf altijd vroeg op pad! Ga je midden op de dag, dan kan het fellere licht zorgen voor harde schaduwen en een overbelichte foto. Wel zijn bewolkte dagen perfect voor bloemfotografie, omdat de wolken het felle licht iets tegenhouden. Heb je toch te maken met fel zonlicht? Gebruik dan een reflectiescherm of houd een dun stukje wit papier boven de bloem om het licht zachter te maken.
Stenen huis
‘Stins’ is Fries voor steenen huis ofwel kasteel. Rondom zo’n landhuis of kasteel lag een park met exotische bolgewassen, vandaar de naam de stinsen.
De mooiste plekjes om stinsen te bewonderen
Landgoed Oostbroek – Heel veel sneeuwklokjes en het zeldzame Haarlems klokkenspel.
De Breul – Meer dan honderd verschillende soorten narcissen.
Landgoed Moersbergen – Sneeuwklokjes, zomerklokjes, wilde krokussen en boshyacinten. In mei bloeien hier veel lelietjes-van-dalen. Dat zijn geen stinsen, maar ze zijn net zo mooi!
Landgoed Beerschoten – Narcissen in de oprijlaan en boshyacinten in de eikenlaan achter het Koetshuis.
Kasteelpark Loenersloot – Veel soorten op een klein oppervlak.
Juryleden fotowedstrijd

Thijs Schouten
Thijs heeft een liefde voor het fotograferen van vogels, wilde dieren en landschappen. Hij deelt heel graag zijn tips voor natuurfotografie in ons magazine. Je kunt Thijs volgen op Instagram: @thijsschoutenfotografie of via zijn website.

Alex Westerman
Alex is boswachter publiek bij Utrechts Landschap. Met haar kennis van flora en fauna en haar passie voor fotografie kijkt ze als jurylid met een scherp oog naar elke inzending. Op zoek naar dat ene perfecte beeld. Volg Alex op Instagram op @boswachter_alex

Suzanne Hendriks
Suzanne is communicatiemedewerker bij Utrechts Landschap. Door haar werk en ervaring met fotowedstrijden weet zij precies welk beeld de juiste emotie oproept en een verhaal vertelt dat mensen raakt en inspireert.