Kortrijkse Molen
Toen de Kortrijkse Molen omstreeks 1675 werd gebouwd, stond hij ver weg van de bewoonde wereld, midden in een open poldergebied. Dat is nu wel anders. De molen staat nog steeds op dezelfde plek, maar nu tussen een wirwar aan wegen, spoorlijnen, een bedrijvenpark, station en hotel. Hier geen oer-Hollands landschap meer.
Molenbezoek
Openingstijden
Geopend op zondag van 11 tot 16 uur.
Adres
Stationsweg 93, Breukelen
Droge voeten
Poldermolens malen water uit de polder en zorgden eeuwenlang voor droge voeten. Vanaf ongeveer 1100 werden in het westen van de provincie Utrecht de woeste veengronden ontgonnen. Er werden sloten en weteringen gegraven om het overtollige water af te voeren naar veenriviertjes.
Vanaf ongeveer 1500 was de bodem door inklinking zo gedaald, dat een natuurlijke afwatering steeds moeilijker werd. Het water moest omhoog gebracht worden: van de polder naar de hoger gelegen boezem. De poldermolens brachten uitkomst: met een scheprad of vijzel maalden ze het water omhoog. Zonder molens zouden de polders al vele eeuwen geleden weer onder water zijn gelopen.
Historie Kortrijkse Molen
In 1535 werd op deze plek de eerste wipmolen gebouwd. Deze werd in het rampjaar 1672 door de Fransen in brand gestoken. In 1675 werd de huidige molen gebouwd, die de polder Kortrijk en Gieltjesdorp bemaalde. In de circa 350 jaar dat de molen hier staat, zijn veel onderdelen van de molen vervangen en vernieuwd. Zo kreeg de molen in 1899 een geheel nieuw bovenhuis. Het skelet van de ondertoren en ook de koker zijn nog origineel vanuit de bouw in 1675.
In 1951 werd de molen door de A2 van de polder gescheiden en nam een elektrisch gemaal zijn functie over. De molen is in 1981-1982 gerestaureerd en in 1991 weer maalvaardig gemaakt. Fraai is de originele molenaarswoning met drie bedsteden, onderin de molen. Hier woonde tot 1912 de molenaar met zijn gezin.
Kortrijk
De Kortrijkse Molen is vernoemd naar de gelijknamige Vlaamse stad. Met dit soort namen werden in de 12de eeuw Vlaamse kolonisten gelokt om het veen ten westen van Breukelen te ontginnen.
Molen stilgezet
Eind 2021 bleek uit onderzoek dat de lasnaden van de wiekenroeden niet dik genoeg waren. Omwille van de veiligheid is de molen stilgezet. Op dit moment werkt Utrechts Landschap aan een herstelplan voor de molen.
Bouwjaar en type molen
ca. 1675 – wipwatermolen