Veenmolen buiten
binnenwerk Veenmolen
binnenwerk Veenmolen

Aan de rand van het dorp Wilnis, te midden van veenweiden en droogmakerijen, staat de Veenmolen. Deze korenmolen had een belangrijke taak in het dorp: het maalde graan voor het dagelijks brood.

molenaar buiten voor Veenmolen

Molenbezoek en winkel

Openingstijden

Zaterdag 10.00 – 16.00 uur

Adres

Oudhuijzerweg 109, Wilnis

Contact

www.deveenmolen.nl

detail katrol Veenmolen

Dagelijks brood

Met korenmolens werd graan gemalen voor het dagelijks brood. Al in de oudheid maalden mensen hun graan. Aanvankelijk (in de Romeinse tijd) met de hand door het gebruik van twee over elkaar wrijvende stenen. Later met rosmolens en pas vanaf de 13de en 14de eeuw met molens die door water of wind werden aangedreven.

Korenmolens staan meestal in steden, stadjes en dorpen. Om voldoende wind te vangen tussen de overige bebouwing staan ze op een verhoging. Vanaf de stelling (een soort balkon) kan de molenaar de wieken naar de wind draaien. De wieken drijven de as aan, die de maalstenen laat draaien. De maalstenen malen het graan tot meel.

Historie van de Veenmolen

Het bouwjaar van de molen – 1823 – is enigszins misleidend. Dit is namelijk het jaar van verplaatsing. Aan de onderdelen van de molen kunnen we zien dat de Veenmolen van oorsprong een industriemolen was uit de 17de of 18de eeuw. De molen is in 1823 op zijn huidige plek gezet. Hij werd op een gemetseld onderstuk gezet, waardoor de wieken meer wind vangen. Tot 1947 was de molen in bedrijf. Daarna dreigde verval. Diverse restauraties volgden en sinds de restauratie van 2003 kon de molen weer volop draaien.

Molen stilgezet

Eind 2021 heeft Utrechts Landschap de molen stilgezet. Uit onderzoek bleek dat de lasnaden van de wiekenroeden niet dik genoeg waren. Omwille van de veiligheid van molenaars, bezoekers en omwonenden is de molen stilgezet. Op dit moment werkt Utrechts Landschap aan een herstelplan voor de molen.

Bouwjaar en type molen

1823 – achtkante bovenkruier