eik in de Biltse Duinen

Bos met stuifzandvlaktes

De Biltse Duinen liggen tussen Bilthoven, Bosch en Duin, een camping en een golfbaan. Het gebied bestaat uit bos met daartussen stuifzandvlaktes. In 2008 en 2009 is een groot deel van de Biltse Duinen in beheer gekomen van Utrechts Landschap. Hierdoor is een belangrijk stuk natuur op de Heuvelrug veiliggesteld.

Zandverstuiving Biltse Duinen

Belangrijke schakel

Al sinds 1987 waren er plannen om de naastgelegen golfbaan uit te breiden in de Biltse Duinen. Buurtbewoners hebben vereniging Vrienden van de Biltse Duinen opgericht en samen met het IVN De Bilt strijd gevoerd voor het openhouden en behoud van de Biltse Duinen. En met succes. De Biltse Duinen fungeren als schakel tussen de natuurgebieden in Bosch en Duin en het Panbos en maken onderdeel uit van de ecologische hoofdstructuur. Het naastgelegen Okkersbos is in 2011 in beheer van Utrechts Landschap gekomen en zo beschermd tegen mogelijke bouwplannen.

Praktische informatie

 • Ingang

  Bilthoven: Fietspad aan het einde van de Bosuillaan/ Via Burgemeester Van der Borchlaan. Bosch en Duin: langs manege Molshoop, via de Biltseweg.

 • Hondenbeleid

  Honden mogen los, mits ze onder appèl staan.

 • Ruiters

  Eén ruiterpad. Ruitervignet verplicht.

 • Boswachter

  Biltse Duinen: Rob Veenbrink. Okkersbos: Joris Hellevoort.