Dartheide

Rustig bosgebied

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, bestaat Dartheide uit bos. De naam verwijst naar de heidevelden die hier vroeger lagen. Dartheide is een rustig bosgebied op de steile helling van de Darthuizerberg. De hoogteverschillen zijn hier enorm.

Dartheide

IJssmeltwaterdal

Dartheide is een rustig bosgebied dat ligt op de steile helling van de 47 meter hoge Darthuizerberg. Bij Dartheide grenst de Darthuizerberg aan de Darthuizerpoort, een ijssmeltwaterdal dat de Heuvelrug in de breedte doorsnijdt. Dit ijssmeltwaterdal is in de voorlaatste ijstijd, het Saalien, ontstaan door wegspoelend ijssmeltwater. Op oude kaarten wordt het dal aangeduid als het ‘gat van den berch’. Het hoogteverschil tussen het laagste en het hoogste punt van de Darthuizerpoort is 40 meter over een afstand van slechts 300 meter! Wie dit geologische fenomeen in al zijn glorie wil aanschouwen, kan de nabijgelegen graftombe van Nellesteyn op de Donderberg beklimmen. U heeft dan niet alleen een prachtig zicht op ‘het gat’ maar ook op de omringende bossen, landgoed Broekhuizen en zelfs de Nederrijn!

bijzondere boom op helling Darthuizer berg

Holle bomen en een poel

De naam Dartheide is een samentrekking van de nabijgelegen buurtschap Darthuizen en de uitgestrekte heidevelden die hier vroeger lagen. Het gebied bestaat naast enkele jongere bossen voornamelijk uit oud dennenbos met een rijke ondergroei. Opvallend is het voorkomen van de Pontische rododendron die zich er goed weet te handhaven en zich zelfs uitzaait. Bijzondere dieren die u kunt tegenkomen op Dartheide zijn de boommarter en een aantal vleermuissoorten. Deze dieren zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van oude, holle bomen en die zijn op Dartheide ruim voorradig.

In het bosgebied ligt een poel. Deze wordt gevoed door kwelwater (= grondwater) en valt zelfs in zeer droge zomers niet droog. Dit is heel belangrijk voor dieren zoals reeën omdat op de droge Utrechtse Heuvelrug nauwelijks oppervlaktewater is te vinden.

Praktische informatie

 • Ingang

  Parkeerplaats aan de Utrechtse Baan, Leersum (zijweg van de N226 Leersum-Maarsbergen).

 • Hondenbeleid

  Honden aan de lijn.

 • Ruiters

  Diverse ruiterpaden. Een ruitervignet is verplicht.

 • Wandelroute

  Vrij wandelen op paden.

 • Boswachter

  Maarten den Hartigh