Elster Buitenwaarden

Grasland op rivierklei

De Elster Buitenwaarden bestaan grotendeels uit open grasland op rivierklei. Daarnaast ligt er een zandwinplas. Deze plas en een klein deel van het grasland zijn eigendom van Utrechts Landschap. Door de gehele uiterwaard loopt een oude riviergeul die zichtbaar is als een smalle sloot. In het westen, grenzend aan de Amerongse Bovenpolder, is een deel van deze geul uitgegraven en voorzien van flauwe oevers. Dankzij het ecoduct onder de Rijksstraatweg (N225) zijn de Elster Buitenwaard verbonden met Plantage Willem III op de Utrechtse Heuvelrug.

Wilg in de Elster Buitenwaarden

Plannen voor de toekomst

Utrechts Landschap werkt samen met Rijkswaterstaat en de provincie Utrecht aan het ontwikkelen van natuur in de Elster Buitenwaarden. In de uiterwaard worden onder andere geulen, moerasgebieden en bloemrijke hooilanden aangelegd. Hierdoor ontstaat een aantrekkelijk gebied voor veel verschillende soorten planten en dieren. Ook aan wandelpaden is gedacht.

Meer informatie over de plannen en werkzaamheden is te vinden op deĀ website van de provincie Utrecht. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in deelgebied Elster Buitenwaarden? Dan kunt u zich inschrijven voor de digitale informatiebrief. Stuur daarvoor een e-mail naar avp@provincie-utrecht.nl.

Praktische informatie

Dit gebied is niet toegankelijk voor publiek. Aan de overkant van de N-weg tegenover de parkeerplaats (langs de N225, vanaf Elst net voor ecoduct links) kunnen wandelaars via een hek een klein rondje de Elster Buitenwaarden in wandelen. Vanwege de inrichtingswerkzaamheden is de rest van de Elster Buitenwaarden afgesloten voor publiek.

  • Boswachter

    Maarten den Hartigh