Hoog Moersbergen en Stameren

Huis Stameren

Stil bos

Op een van de hoogste toppen van de Utrechtse Heuvelrug (boven de 48 meter) ligt Stameren. Het bestaat uit een gevarieerd bos met kleine heideveldjes. Opvallend zijn de vele verwilderde rododendrons die er groeien. Stameren kent een rijke flora en fauna. Hoog Moersbergen bestaat uit natuurlijk, jong bos van eiken en berken. In beide gebieden liggen verscheidene grafheuvels.

bloeiende bosbessen

Stameren

In Stameren worden verschillende soorten vogels waargenomen, zoals groene specht, ransuil, raaf en geelgors worden. Ook reptielen zoals hazelworm en levendbarende hagedis laten zich af en toe zien. Verder zijn bijzondere zoogdieren zoals boommarter, das, dwergvleermuis en laatvlieger in het gebied aangetroffen. Interessant voorkomende soorten op de heideterreintjes zijn: stekelbrem, kruipbrem, klein warkruid en dwergviltkruid. Deze staan allemaal op de rode lijst.

Hoog Moersbergen

Urnenveld

Het landgoed is ongeveer een eeuw oud. Het gelijknamige huis werd in 1904-1905 gebouwd op een toen nog kale Heuvelrug. Door de ‘meedogenloze’ weersomstandigheden werd het huis ook wel ‘Waai en Braai’ genoemd. ‘Waai’ staat voor wind en ‘braai’ voor hoge temperatuur in de zomer. Rond het huis werd een parkachtige tuin aangelegd, waarvan nog een aantal elementen resteert. Een voorbeeld hiervan zijn de solitaire bomen die de open ruimte (een heideterreintje) voor het huis versterken.

Op het heideterreintje in de Noordwesthoek van Stameren ligt een urnenveld met grafheuvels uit de ijzertijd. Het verhaal gaat dat hier een zonnetempel stond waar de Germanen hun goden vereerden.

Praktische informatie

  • Ingang

    Parkeerplaats ‘Groene Entree Zanderij Maarn’ aan de Bergweg, Maarn.

  • Hondenbeleid

    Honden aan de lijn.

  • Wandelroutes

    Twee gemarkeerde routes. Zie onderaan de pagina.

  • Boswachter

    Maarten den Hartigh