Doneer voor molens

Utrechts Landschap heeft 15 van de 23 molens stilgezet vanwege problemen met de lasnaden van de molenroeden (onderdeel van het wiekenkruis). Door onderzoek zijn scheurtjes en andere onvolkomenheden aan het licht gekomen. Dit kan tot gevolg hebben dat roeden breken. Omdat wij het veiligheidsrisico te groot achten hebben wij begin 2022 besloten de molens die niet voldoen direct stil te zetten.

De eerste vier molens zijn gelukkig weer in gebruik genomen: De Oukoper Molen, Molen ’t Hoog- en Groenland, Molen De Valk en de Spengense Molen. Aan Molen De Hoop en Molen Oog in ’t Zeil wordt ook gewerkt en die kunnen binnenkort ook weer draaien. Dit jaar volgen nog de Kortrijkse Molen, de Oostzijdse Molen en de Westbroekse Molen.

De totale kosten van het vervangen van de roeden bij 15 molens bedragen circa € 2.000.000,-. De provincie draagt de helft van de kosten bij en vermogensfondsen hebben ook fors bijgedragen. Voor enkele molens hebben wij nog steun nodig. Help je ook mee zodat alle 23 molens weer kunnen draaien? Bedankt!

Doneer nu

De molens in onze provincie zijn iconen in ons agrarisch cultuurlandschap. En molens moeten kunnen draaien!

Meer weten? Lees alles in het nieuwsbericht

Extra giftenaftrek culturele ANBI’s

Stichting De Utrechtse Molens is aangemerkt als culturele ANBI en daarom geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken en ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting. Dat is dus fiscaal extra interessant. Voor meer informatie zie de website van de Belastingdienst.

Lees hier meer over de roeden bij NOS