Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Bosdunning De Paltz

Paltz.JPGwoensdag 31 oktober 2018

Op De Paltz wordt gestart met het voorbereiden van een bosdunning die deze winter gaat plaatsvinden. Bomen met een verfstreep (bles) worden weggehaald. De bomen die blijven staan krijgen meer ruimte om uit te groeien tot grote, dikke bomen. De bosdunning is erop gericht om de variatie en biodiversiteit in het bos te vergroten.

Meer variatie in het bos
De dunning vindt plaats in een bosvak waar naaldboomsoorten als douglas en fijnspar groeien. De dunning is erop gericht om de variatie van het bos te vergroten en geleidelijk om te vormen naar een gemengd bos. Grote en gezonde bomen worden vrijgezet, zodat ze de ruimte krijgen om verder te uit te groeien. 

Meer loofbomen
Loofbomen zoals eik, berk, esdoorn en beuk, krijgen meer ruimte om uit te groeien tot grote, dikke bomen. Inheemse loofboomsoorten herbergen meer verschillende insecten en zijn daarom belangrijk voor een hogere biodiversiteit. Hier en daar worden open plekken gemaakt ten behoeve van verjonging en kan de inheemse struiklaag beter tot ontwikkeling komen.

Dood hout
Tijdens de dunning zullen een aantal bomen geringd worden. Deze bomen zullen dan sterven wat voor meer dood hout in het bos zorgt. In dood hout leven veel verschillende insecten. Vogels zoals de boomklever en specht profiteren hier van.

Werkzaamheden
Dit najaar zijn de boswachters van Utrechts Landschap bezig met het blessen van de bomen. Dat betekent dat er in het bos gekeken wordt welke bomen verwijderd gaan worden. Deze bomen krijgen een bles (verfstreep). 
Ook wordt er een inventarisatie gemaakt van flora, fauna en archeologische elementen. Hierbij worden bijvoorbeeld nestbomen en dassenburchten aangegeven in het terrein om deze te ontzien tijdens de werkzaamheden.

Vanaf 2018 kan er gestart worden met de zaagwerkzaamheden. Hierbij wordt gewerkt volgens de gedragscode bosbeheer. Tijdens de werkzaamheden worden speciale oogstmachines en dunningspaden gebruikt om met zo min mogelijk belasting voor de bodem de bomen te kunnen vellen. Wandelpaden worden zoveel mogelijk vermeden. Desondanks kan het toch gebeuren dat bezoekers van het natuurgebied hinder ondervinden van de werkzaamheden. Wij vragen uw begrip voor het ongemak. Eventuele schade die veroorzaakt wordt aan bodem en paden, wordt na de werkzaamheden zo snel mogelijk hersteld.

Eigen hout
Bij de dunning komt hout vrij, een duurzaam en hernieuwbare grondstof. Het hout komt op de markt terecht en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor zaaghout, vezelhout en pallets. Een gedeelte van het kwaliteitshout dat vrijkomt, wordt gebruikt in onze eigen timmerwerkplaats. Dit hout wordt gebruikt voor het herstellen van onze molens en ander cultureel erfgoed wat in eigendom en beheer van Utrechts Landschap is.

Meer weten over het beheer van De Paltz? Bekijk dan ook eens het beheerplan

Kaart van De Paltz met daarop de bosdunning aangegeven van 2018 (groene vlak).

« Terug

Delen:

Share Share