Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Burgemeester Poppens zet Cothense molen in nieuw duurzaam licht

DSCI0212.JPGvrijdag 09 november 2018

Donderdagavond 8 november is de nieuwe duurzame LED-verlichting van Molen Oog in ’t Zeil in Cothen in gebruik gesteld. De officiële handeling werd verricht door burgemeester Tjapko Poppens van Wijk bij Duurstede en directeur-rentmeester Saskia van Dockum. De nieuwe verlichting markeert tevens het einde van een fikse opknapbeurt voor de stenen stellingmolen uit 1869.

Vorig jaar werd geconstateerd dat de conditie van de korenmolen slecht was. Zo moesten de liggers en de vloerdelen van de stelling vernieuwd worden, de molenvang opnieuw worden gesteld, en kreeg de kap van de molen nieuwe dakbedekking. De grote onderhoudsbeurt ging kort na de bouwvak van start en is nu afgerond. Burgemeester Poppes en directeur Van Dockum zetten samen de molen in het duurzame nieuwe licht.

Sponsoroproep snel succes

De grote onderhoudsbeurt was ook het moment voor vrijwillig molenaar Joop Boekweit om in de lokale krant een sponsoroproep te doen voor nieuwe duurzame LED-verlichting. En met succes. Joop Boekweit: ‘Al snel bood Jacs. Koopman bv aan om de lampen te schenken. We hebben een aantal proefopstellingen gedaan en zijn tot een mooi resultaat gekomen. De molen wordt nu prachtig verlicht!’

Jacs. Koopman bv is gespecialiseerd in de import en verkoop van innovatieve elektrotechnische producten en gevestigd in Wijk bij Duurstede, de gemeente waartoe Cothen behoort.

Door het gebruik van ledverlichting neemt het energieverbruik aanzienlijk af. De oude halogeenlampen verbruikten 3 kW per uur, de nieuwe ledlampen 0,18 kW per uur. Een ander voordeel is dat ledlampen een langere levensduur hebben. De LED-verlichting zal elke avond branden, van schemertijd tot 23.00 uur ’s avonds.

Vrijwilliger maakt builmachine

Molen Oog in ‘t Zeil kreeg onlangs nóg een nieuwe toevoeging. Of liever gezegd: een nieuw gemaakt element van een authentiek onderdeel van een korenmolen. Gepensioneerd timmerman Frans de Wit maakte namelijk een builmachine. Een builmachine kan gries en zemelen zeven uit volkorenmeel. Negen maanden lang werkte Frans de Wit in zijn eigen werkplaats aan de machine. Hij ging op bezoek bij andere molens en door goed te kijken, heeft hij een builmachine weten na te maken en zelfs functioneel verbeterd. Frans gebruikte hiervoor hout dat afkomstig is uit bossen van Utrechts Landschap. De builmachine staat sinds oktober te pronken in Molen Oog in ’t Zeil in Cothen. Bezoekers kunnen hier iedere zaterdag het vakmanschap van Frans bewonderen en met eigen ogen zien hoe de builmachine werkt.

 

« Terug

Delen:

Share Share