Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Padden kunnen weer veilig oversteken bij Zanderij Maarn

paddenscherm actie liggend a.jpgwoensdag 18 november 2020

Bij Zanderij Maarn hebben enthousiaste vrijwilligers van Maarn Maarsbergen Natuurlijk (MMN) maar liefst 450 houten paaltjes vervangen voor gerecyclede kunststof paaltjes. Zo kunnen de padden tijdens de paddentrek weer veilig oversteken.

Al tien jaar lang zetten gedreven vrijwilligers van de MMN-werkgroep in het voorjaar tussen de drie en vijfduizend padden over bij Zanderij Maarn. De duizenden padden verbergen zich tijdens de winter in het bos. Als de temperatuur en de vochtigheid goed is trekken de padden massaal naar het water.

Veilige oversteek

Tussen het bos en de Zanderij ligt echter een levensbedreigende weg voor de padden. Daarom is er tien jaar geleden een paddenscherm geplaatst. Aan de boskant van het paddenscherm zijn emmers ingegraven, hier vallen de padden in. In de vroege ochtend en late avond worden de padden en salamanders vervolgens door de vrijwilligers overgezet. De houten paaltjes van het paddenscherm waren na tien jaar verrot en zijn daarom vervangen.

Paddentandems

Bij hun tocht naar het water klimmen de mannetjes op alles wat maar op een pad lijkt. Niet om te paren, dat doen ze pas als ze in het water zijn, maar als ze eenmaal een vrouwtje veroverd hebben, laten ze niet meer los. Zo ontstaan de zogenaamde paddentandems.

paddentandem.jpg

Het groot onderhoud werd financieel mogelijk gemaakt door het Streekfonds Utrechtse Heuvelrug, de gemeente Utrechtse Heuvelrug en het Utrechts Landschap.

 

« Terug

Delen:

Share Share