Kozakkenput, Krakeling en Witte Hull

Kozakkenput

Gevarieerd bos

De Kozakkenput bestaat uit gevarieerd bos met daartussen akkers, heideveldjes en diepe putten. Oude lanen doorsnijden het terrein. Een aantrekkelijke omgeving voor de ransuil en levendbarende hagedis. De gebieden spelen een onmisbare rol in het natuurnetwerk op de Utrechtse Heuvelrug. Dieren gebruiken deze smalle strook tussen Zeist en Soesterberg om zich te verplaatsen tussen het noorden en zuiden van de Heuvelrug. Zij maken hierbij gebruik van de ecoducten over de A28 en N237.

Kozakkenput

Waterputten

De Kozakkenput dankt zijn naam aan de waterputten die hier begin negentiende eeuw zijn gegraven. In 1804 hielden Frans-Bataafse troepen legeroefeningen in deze omgeving. Om op de droge heide water te hebben, groeven zij 30 putten met een diepte van ongeveer 10 meter. Een put is nog steeds in het terrein herkenbaar als diep gat.

Op de Kozakkenput is het prachtig wandelen over statige lanen met beuken, Amerikaanse eiken en inlandse eiken. De Beukbergenlaan vormde in de negentiende eeuw een zichtlaan vanaf Huize Beukbergen, dat nu aan de andere kant van de A28 ligt.

Kozakkenput

Krakeling en Witte Hull

Op de Krakeling wandelt men langs heidevelden. Hoog in de lucht zweeft de boomleeuwerik. Tijdens zijn vlucht kun je hem horen zingen. Dit zingen stopt zodra hij zich in spiraalvorm naar beneden laat glijden. De twee poelen hebben grote aantrekkingskracht op juffers en libellen. In de omgeving zijn meer dan tien soorten geteld. Dat is behoorlijk veel voor zo’n kleine poel. Hopelijk vestigen zich hier in de toekomst zeldzame planten zoals de witte waterranonkel en zonnedauw. Op de Krakeling is in het verleden veel zand gewonnen. Het zand is gebruikt bij de aanleg van de wijk Kanaleneiland in Utrecht. Het gebied Witte Hull bestaat voornamelijk uit bos.

Praktische informatie

  • Ingang

    Parkeerplaats aan het Laantje zonder Eind, Zeist (even voorbij Krakelingweg 21, 3707 HN Zeist)

  • Honden

    Bekijk ter plekke het hondenbeleid.

  • Ruiters

    Diverse ruiterpaden

  • Boswachter

    Rob Veenbrink