Maar liefst 1,5 hectare bos aangeplant
Boswachters van Utrechts Landschap en zo’n vijftig vrijwilligers hebben gezamenlijk vijfendertighonderd jonge bomen aangeplant bij Hagestein. De voormalige wilgengriend langs de A2 wordt hiermee omgevormd tot een gevarieerd loofbos en draagt zo bij aan biodiversiteit en klimaatbestendigheid.

Van wilgengriend naar toekomstbestendig bos
Het perceel diende van 1880 tot 2023 als wilgengriend, waar wilgentakken werden geoogst voor vlechtwerk, houten tonnen, paalhout en later ook waterbouwkundige toepassingen. Na 1960 nam de vraag naar griendhout sterk af, waardoor het perceel zijn oorspronkelijke functie verloor. Sinds 2022 is het gebied in eigendom van Utrechts Landschap, dat de kans zag om het perceel ecologisch waardevoller te maken. Door de griend te transformeren naar een gevarieerd loofbos ontstaat er een rijkere leefomgeving voor insecten, schimmels, vogels en zoogdieren.
Biodiversiteit en klimaatbestendigheid
Het nieuwe bos bestaat uit een mix van inheemse boom- en struiksoorten, waaronder zomereik, els, wilg, berk, haagbeuk, meidoorn, sleedoorn, Gelderse roos en hondsroos. Een divers bos is beter bestand tegen ziekten en plagen en kan beter omgaan met klimaatverandering. Bovendien legt het opgroeiende bos CO₂ vast.