Onthulling oorlogsmonument bij kasteel Loenersloot

oorlogsmonument Kasteelpark Loenersloot

Op 4 mei onthult Utrechts Landschap een beeld van de beeldhouwer Marius van Beek in het openbaar toegankelijke park van kasteel Loenersloot. Met de plaatsing van het beeld wil Utrechts Landschap de herinnering levend houden aan twee dramatische gebeurtenissen die in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog in en bij kasteel Loenersloot hebben plaatsgevonden.

Op 23 april 1945 zijn in het park van het kasteel twee verzetsstrijders door de Duitse bezetter gefusilleerd: Jacobus de Ronde en Johannes Mijwaart uit Vreeland. En van 21 april tot begin mei 1945 zijn door de bezetter in het kasteel 23 gegijzelden vastgehouden om druk op de bevolking uit te oefenen zich te melden voor graafwerkzaamheden. De gijzeling liep met een sisser af en vlak voor de bevrijding werden de gijzelaars vrij gelaten.

Beeldhouwer Marius van Beek

Beeldhouwer Marius van Beek was in de Tweede Wereldoorlog betrokken bij gewapend verzet in Nijmegen en Amsterdam. Na de oorlog begon hij te werken als klassiek beeldhouwer met klei, brons en steen. Het thema verzet keerde regelmatig terug in zijn werk. De engel als figuur en symbool vormde steeds een inspiratie. Zo ook de twee engelen die een jonge man begeleiden op zijn reis naar het hiernamaals in het vroege beeld uit 1946 dat nu in Loenersloot is geplaatst. Het beeld is geschonken door Irene Cabri en Geert Muller en stond voorheen op de Rooms Katholieke-begraafplaats ‘Buitenveldert’ in Amsterdam.

Rondleidingen voor publiek

Henk van de Graaf, gids van kasteel Loenersloot, heeft onderzoek gedaan naar kasteel Loenersloot tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op basis van dit onderzoek is een speciale rondleiding ontwikkeld die op 6 en 7 mei aan het publiek wordt aangeboden. Meer informatie over de rondleidingen is hier te vinden.