Bladblazen bij Utrechts Landschap

Utrechts Landschap gaat op sommige plaatsen de bladblazer inzetten. Zo blijven wandelpaden begaanbaar en kunnen de paden beter drogen. Bovendien gaat het bladmateriaal niet verloren.

De Breul landhuis

Veiligheid
Bewegwijzerde en officiƫle wandelpaden dienen veilig begaanbaar te blijven. Daarom is het noodzakelijk om het gevallen blad te verwijderen. Dit voorkomt dat wandelaars uitglijden op een nat bladerdek en oneffenheden in het pad niet opmerken. Doordat de bladeren verteren ontstaat moddervorming. Door het blad te verwijderen kunnen de paden beter drogen. Het is onwenselijk dat nieuwe paden worden gecreƫerd om modderige paden te ontwijken. Bladblazen als beheermaatregel voorkomt dat paden regelmatig hersteld moeten worden, dat scheelt dus ook nog eens aanzienlijk in de kosten voor onderhoud.

Blad blijft in de natuur

Het bladmateriaal gaat niet verloren. Utrechts Landschap blaast het blad van de hoofdpaden in het bos in de bosvakken. Op landgoederen en buitenplaatsen wordt het vrijgekomen blad van wandelpaden en gazons zoveel mogelijk in de plant- en bosvakken verwerkt. Waar mogelijk wordt met elektrische bladblazers gewerkt.

Nuttig
Bladeren in de natuur zijn waardevol. Ze zorgen voor bedekking van de bodem, waardoor deze in de winter minder afkoelt en uitdroogt. Hiervan profiteert het bodemleven, maar ook planten- en boomwortels. Onder het bladerdek vinden egels een fijne schuilplek voor hun winterslaap en overwinteren insecten. Schimmels zorgen voor de afbraak van het blad. De (half-)verteerde bladlaag zorgt voor goede humus. Hierdoor krijgt de bodem meer structuur, mineralen en zuurstof, wat gunstig is voor het bodemleven.