Een uniek kijkje in het leven van de das

das.JPG

Heb je altijd al een das willen zien, maar ben je er nog nooit een tegen gekomen? Dat is niet zo gek, want dassen zijn vooral ’s avonds laat en ’s nachts actief. De dag brengen ze slapend door in hun burcht. Dankzij video-opnames van de Dassenwerkgroep is het nu mogelijk om een dassenfamilie ’s nachts in actie te zien in een van de gebieden van Utrechts Landschap.

De dassen worden meer dan een jaar gefilmd

De dassenburcht in het gebied van Utrechts Landschap heet De Eik. Met een aantal wildcamera’s wordt deze burcht op de Utrechtse Heuvelrug non-stop gevolgd gedurende meer dan een jaar. De eerste videobeelden van de burcht zijn nu te zien op YouTube en een tweede video zal halverwege deze maand volgen. Een van de initiatiefnemers Ronald Stiefelhagen vertelt: ‘’Wij willen dat zoveel mogelijk mensen in de provincie Utrecht kennis kunnen maken met dit mooie en mysterieuze dier. Elke maand tonen we het publiek de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen weken. Het is net een real-life soap!”

Toename van het aantal dassen

In de jaren ’80 waren er nog maar drie of vier dassen op de Utrechtse Heuvelrug. Dankzij de actieve bescherming van hun leefgebied keerde dit prachtige zoogdier op grote schaal terug. Utrechts Landschap is de das gaan helpen door houtwallen terug te brengen in het landschap. Ook zijn er op verschillende plekken faunapassages onder wegen aangelegd. En met succes: in de gebieden van Utrechts Landschap zijn tegenwoordig 35 hoofdburchten en 30 dassenfamilies te vinden. In totaal gaat het om ongeveer 115 dassen.

Met de video’s hoop op nóg meer bescherming

Door de versnippering van natuurgebieden en een toename van verkeer blijft het gevaar voor de das op de loer liggen. Chris Achterberg van de Dassenwerkgroep benadrukt dan ook dat dit videoproject een belangrijk doel heeft. “Met deze video´s willen we de bescherming en acceptatie van de dassen vergroten. Veel mensen weten weinig van dit prachtige dier in onze eigen Utrechtse bossen. Net zoals mensen niet weten hoe veel van deze dieren jaarlijks worden aangereden’’.

Ben je benieuwd geworden naar de eerste beelden van de dassenfamilie op burcht De Eik? Je kunt zie hier bekijken. Inmiddels staan ook de tweede en derde video online.