Mooiste herfstbossen volgens de boswachter

De bossen verkleuren in een rap tempo, bladeren vallen en paddenstoelen schieten uit de grond. Het is herfst! Mensen trekken er in deze tijd van het jaar graag op uit voor een boswandeling. Veertien procent van de provincie Utrecht bestaat uit bos en open natuurlijk terrein. Dat is best veel, aangezien dat voor heel Nederland gemiddeld twaalf procent is. Het meeste bos vinden we op de Utrechtse Heuvelrug, waar het prachtig wandelen is. Utrechts Landschap heeft de mooiste herfstbossen in provincie Utrecht op een rij gezet, dit zijn volgens de boswachters van Utrechts Landschap de mooiste plekken voor een herfstwandeling.

Herfstwandeling

Ridderoordse Bos
In het Ridderoordse Bos bij Bilthoven staan in de herfst veel vliegenzwammen, de welbekende rode paddenstoelen met witte stippen. Ze staan vaak aan de voet van een berk, eik of den. Steeds meer naaldbomen maken in dit bos plaats voor loofbomen. Dat maakt het bos hier, op de overgang van nat naar droog, zo afwisselend. In het Ridderoordse Bos liggen gemarkeerde routes van 2 kilometer en 5 kilometer.

Landgoed De Paltz
Landgoed De Paltz bij Soest is verrassend mooi, met statige beukenlanen, mooie zichtlijnen en een bijzondere vallei. Het is hier heerlijk wandelen in de herfst. Er staan paddenstoelen in heksenkringen en de oplettende wandelaar treft met wat geluk een vos of ree. Op het landgoed ligt een wandelroute van 3,4 kilometer.

Zeisterbos
In dit bos bij Zeist staan eeuwenoude grove dennen. De oudste staan er al sinds 1795. Het Zeisterbos werd aangeplant voor de houtproductie, maar is nu een echt recreatiebos: statige lanen, kronkelige paden, bruggetjes en hopen herfstblaadjes. In het Zeisterbos liggen gemarkeerde routes van 6 kilometer en 12 kilometer.

Amerongse Bos
Op de top van de Amerongse Berg (69 meter) ligt het hoogste bos van Utrechts Landschap. Hier in de beslotenheid van het oude beukenbos zie je in de herfst elfenbankjes en knisperen de beukennootjes onder je voeten. In de verte stroomt de Nederrijn.

Er zijn gemarkeerde routes van 3,4 kilometer en 6 kilometer.

Laarsenberg
Van open naar gesloten, loof- en naaldbomen: de afwisseling maakt de Laarsenberg bij Rhenen zo leuk. Dood hout vol met paddenstoelen en mossen van allerlei vormen en kleuren. Verderop liggen de uitgestrekte akkers en is het genieten van een vergezicht.

Er ligt een gemarkeerde route van 4,6 kilometer.

Van harte welkom
Wandelaars zijn van harte welkom in de gebieden van Utrechts Landschap. Omdat de natuur druk bezig is met de voorbereiding op de koude winterperiode, roept de boswachter iedereen op om zich aan de regels te houden. Veel dieren zijn op zoek naar voedsel om de wintervoorraad aan te vullen, andere dieren gaan in winterslaap. Als ze worden verstoord, kan dat zo veel energie kosten dat ze de winter niet overleven. Kom daarom alleen tussen zonsopkomst en -ondergang, blijf op de paden en controleer van tevoren of de hond (aangelijnd) mee mag.

Alle gemarkeerde wandelroutes van Utrechts Landschap zijn hier te vinden.