Open Monumentendag bij Utrechts Landschap

Neem een kijkje in het verleden tijdens Open Monumentendag. Op zaterdag 9 september kun je de nieuwe expositie bezoeken in de commandobunker op de voormalige Vliegbasis Soesterberg. Hier bereidden de Amerikanen zich tijdens de Koude Oorlog voor op een nucleaire aanval. Bij Kasteel Loenersloot zijn gratis rondleidingen in het kasteel en het park. Ook kun je mee met de boswachter in het overpark van buitenplaats Over-Holland. Bij Steenfabriek Bosscherwaarden kun je terecht voor een ontdekkingstocht langs het oude productieproces. Tenslotte kun je op zaterdag en zondag verschillende molens bezoeken: prachtige voorbeelden van levend erfgoed, het thema van deze Open Monumentendag.

Copyright 2020

Commandobunker Soesterberg

Op Park Vliegbasis Soesterberg ga je op zaterdag 9 september terug in de tijd. De nieuwe expositie in de commandobunker vertelt het verhaal van de Koude Oorlog. Achter een loodzware, dertig centimeter dikke deur, vind je Bunker 600. Het indrukwekkende gebouw uit 1975 was bestand tegen alles dat de Russen in die tijd konden inzetten: chemische, biologische en zelfs nucleaire wapens. Bij een aanval konden hier 65 personen drie tot vier weken verblijven, onafhankelijk van de buitenwereld.

Kasteel Loenersloot

Na 750 jaar particuliere bewoning is Kasteel Loenersloot nu toegankelijk voor publiek. Bewonder de eeuwenoude toren, het rococoplafond in de salon, het porselein in de eetzaal en de handgeschilderde behangsels op de bel-etage. Het lijkt alsof de barones, de laatste bewoonster die er bijna vijftig jaar woonde, net even niet thuis is. Het kasteelpark is rond 1798 aangelegd door landschapsarchitect Gijsbert van Laar. Op zaterdag zijn er rondleidingen in het kasteel en het park; vooraf aanmelden is noodzakelijk via onderstaande link.

Park Over-Holland

De buitenplaats Over-Holland werd in de 17e eeuw gesticht, waarbij het huis aan de ene zijde van de weg verrees en het overpark aan de andere zijde werd aangelegd. Boswachter Jacqueline van Dam neemt je tijdens Open Monumentendag mee in het oude overpark. De oorspronkelijke tuinaanleg in geometrische stijl is nog zichtbaar in de lanenstructuur. Een mooi voorbeeld is de monumentale beukenlaan: de zichtas vanuit het huis in de richting van waar ooit de ruïne van kasteel Aastein lag. Vooraf aanmelden is noodzakelijk via onderstaande link.

Steenfabriek Bosscherwaarden

In de uiterwaarden van de Lek bij Wijk bij Duurstede staat Steenfabriek Bosscherwaarden. Met zijn veertig meter hoge schoorsteen vormt de steenfabriek een markant punt in het rivierenlandschap. Het is precies honderd jaar geleden dat de ringoven voor het eerst werd aangestoken. Vrijwilligers van Utrechts Landschap vertellen over de werking van de steenfabriek, het bakproces en de zware werkomstandigheden van de arbeiders. Ook krijg je unieke historische filmfragmenten te zien.

Molens

Utrechts Landschap beheert maar liefst 23 molens, waarvan een deel te bezoeken is tijdens het weekend van 9 en 10 september. Je vindt in Utrecht twee soorten molens: korenmolens malen graan tot meel en liggen vaak in een dorp; poldermolens liggen in het buitengebied en dienen om water weg te malen. Leer meer over dit bijzondere levende erfgoed van de molenaars.

Kijk voor een overzicht van alle activiteiten en meer informatie op: https://www.utrechtslandschap.nl/openmonumentendag