Stormpad Breeveen open voor publiek

Utrechts Landschap heeft een uniek Stormpad aangelegd in het bos van Breeveen bij Leersum. Vanaf het Stormpad kunnen bezoekers zien hoe het stormbos tot leven komt. Het pad is vanaf nu open voor publiek.

De valwind die op 18 juni 2021 over het dorp Leersum raasde, blies ook 16 hectare van het bos in Breeveen omver. Natuurorganisatie Utrechts Landschap koos ervoor het omgewaaide bos te laten liggen om zo de natuur de kans te bieden zelf te herstellen.

Biodivers bos

Door de storm ontstond in één minuut het bosbeeld waar al jarenlang naartoe werd gewerkt: met open plekken, dood hout en ruimte voor meer verschillende soorten flora en fauna. De nieuwe generatie bomen en struiken staat nu in de startblokken. Berk, wilde lijsterbes en grove den schieten de grond uit. Reeën, dassen, vossen, vogels en talloze insecten vinden een plek in het natuurgebied.

Stormpad

Om de ontwikkeling van het stormbos beleefbaar te maken voor publiek, heeft Utrechts Landschap een Stormpad aangelegd. Het pad slingert een kleine kilometer door het natuurgebied. Een houten trap leidt wandelaars naar een vlonderpad op 1,5 meter hoogte. Van bovenaf is de ‘mikado’ van omgevallen bomen en dode takken goed zichtbaar. Bezoekers krijgen een unieke blik op de gevolgen van de storm en het herstellend vermogen van het bos. Het Stormpad is op zichzelf te wandelen, maar het is ook te combineren met een gemarkeerde wandelroute van 2,5 km over de heide van Breeveen. Kijk voor een kaartje en routeinformatie op www.utrechtslandschap.nl.

Locatie

De ingang van het Stormpad ligt aan de Utrechtse Baan, op ongeveer 500 meter vanaf de Maarsbergseweg (N226). Direct naast de ingang van het Stormpad is parkeergelegenheid voor fietsen. Auto’s kunnen parkeren op parkeerplaats Utrechtse Baan.

Excursies tijdens Valwinddag 18 juni

Tijdens de Valwinddag op zondag 18 juni 2023 geeft Utrechts Landschap excursies over het nieuw aangelegde Stormpad. Tussen 13:30 uur en 15:30 uur start vanaf parkeerplaats Utrechtse Baan elk half uur een excursie onder leiding van een gids. De gids vertelt over de geschiedenis van het bos en de kansen die een stormbos biedt voor natuur en biodiversiteit.