Aanleg Stormpad Breeveen

Utrechts Landschap start binnenkort met de aanleg van een uniek Stormpad in het bos van Breeveen bij Leersum. Wandelaars kunnen vanaf het nieuwe vlonderpad met eigen ogen het effect van de valwind aanschouwen. De valwind die op 18 juni 2021 over Leersum raasde heeft een groot deel van het bos bij Breeveen omvergeblazen. De werkzaamheden aan het Stormpad worden naar verwachting in het voorjaar afgerond.

Nieuwe generatie bomen
De wandelpaden werden door de valwind bedolven onder omgewaaide bomen en omdat dit deel van het bos tot reservaat is bekroond, maakt Utrechts Landschap de paden niet vrij. De nieuwe generatie bomen en struiken staat alweer in de startblokken; berk, wilde lijsterbes en grove den zijn onderling de concurrentiestrijd aangegaan om het licht en schieten de grond uit. Vanaf het nieuwe Stormpad kunnen wandelaars binnenkort zelf zien hoe sterk het herstellend vermogen van het bos is.

Dynamiek van een storm
Metershoog opgeworpen kluiten, bungelende boomtoppen maar ook bomen die de komende jaren nog zullen afsterven doordat de valwind het wortelstelsel beschadigd heeft; het hoort allemaal bij de dynamiek die een storm met zich meebrengt. Daar wil Utrechts Landschap niets meer aan veranderen. “In het beheer proberen we wel eens de effecten van een storm na te bootsen om variatie in leeftijd en structuur in het bos aan te brengen,” zegt Alex Westerman, boswachter bij Utrechts Landschap. “De valwind heeft ons overvallen maar wij zijn enorm enthousiast over de kansen die het meebrengt voor de natuur.”

De aannemer is onlangs begonnen met de werkzaamheden en verwacht in het voorjaar af te ronden. In juni wordt het pad officieel geopend. Stormpad Breeveen wordt mede mogelijk gemaakt door vermogensfondsen.