Van verwoestende brand naar verduurzaamde boerderij

Op 29 juli 2021 werd de boerderij op landgoed Sandwijck getroffen door een brand. Hierdoor moest meer dan 60 procent van het gebouw als verloren worden beschouwd. De boerderij werd gebruikt als kantoor door het ICT-bedrijf SOGYO.

Gerard Schram, bedrijfsleider van het Goois bouwbedrijf: “Daags na de brand werd ik benaderd door Utrechts Landschap en de schade-expert voor een bespreking over het herstel van de boerderij. De eerste contacten met Utrechts Landschap en de huurder verliepen soepel en al snel was inzichtelijk dat het herstel gefaseerd moest gaan plaats vinden in verband met de continuïteit van Sogyo. Snel schakelen en een herstelplan opstellen was stap één.”

Er werd gekozen voor een aanpak in vier fases. Het herstellen van de boerderij zou hand in hand gaan met de verduurzaming van het pand.
Fase 1: Het schadebeperkend optreden moest snel gebeuren. Dat wil zeggen; ontruimen, opruimen, en tijdelijk waterdicht maken. Verdere schade door weersinvloeden werd zoveel mogelijk beperkt.
Fase 2: Het herstellen van het casco. De kap van de boerderij moest voor 60 procent vervangen worden. In verband met de wintermaanden was dit een uitdaging. Mede omdat er in het te behouden deel van de boerderij nog gewerkt werd door de huurder. Uiteindelijk is in samenspraak met de verzekering besloten om een overdekte steiger over het gehele branddeel te plaatsen.
Door het overkappen van de boerderij konden alle werklieden droog doorwerken tijdens de wintermaanden. Schram: “We hebben bij het vervangen van de kap zoveel mogelijk de oude componenten weten te behouden. Daar waar roet sporen heeft achtergelaten hebben we de constructie laten gommen. Dit is een soort van stralen voor zachte materialen. Bij de opbouw van de kap is gelijk verduurzaming door middel van het gebruik van moderne isolatiematerialen toegepast. Aan de binnenzijde zijn alle buitenwanden voorzien van voorzetwanden met isolatie. Ook hier dus de verduurzaming.”

Door het overkappen van de boerderij konden alle werklieden droog doorwerken.

Omdat er in het operationele gedeelte nog werd gewerkt, is de sloop van de oude vloer in de kerstperiode uitgevoerd. In het branddeel zijn de oude en beschadigde vloeren op de begane grond vervangen door geïsoleerde betonvloeren, daarop is vloerverwarming aangebracht.Ook op de verdieping is gekozen voor de verduurzaming middels toegepaste kapisolatie in combinatie met vloerverwarming. De elektrische installatie van de hele boerderij is vernieuwd en aangepast aan de huidige wensen en eisen. Ook de ramen worden aangepakt, deels door ze te voorzien van voorzetramen, deels door het aanbrengen van passende isolerende beglazing. Bij het herstellen van de schade aan de opkamer is bewust gekozen om een detail van de brand in het zicht te laten.

Fase 3: De afbouw aan de binnenzijde. Hier is in overleg met Utrechts Landschap en de huurder gekozen voor een hoogwaardige afwerking. Het schilderwerk is uitgevoerd met watergedragen producten. In de kleursamenstellingen is gekozen voor authentieke uitstraling met warme tinten. Voor de vloeren is gekozen voor een onderhoudsvrije gietvloer. Het herstelde deel van de boerderij zal nu in gebruik worden genomen door de huurder. Hiermee komt het andere deel in aanmerking om te worden leeggehaald, in dit deel zit resterende waterschade. Deze waterschade vraagt nog schilderwerk en sauswerk. Bovendien moet de schade aan de vloeren, die is ontstaan door bluswater, ook worden hersteld. Deze werkzaamheden zullen we in fase 4 gaan uitvoeren.

Schram: “Brand is voor niemand leuk en het geeft altijd heel veel overlast. Maar voor mij, als bouwkundige, is dit project een prachtige klus geweest waarbij de samenwerking tussen alle betrokkenen door goede communicatie soepel is verlopen. Natuurlijk is er voor de huurder veel overlast geweest, maar nu staat er wel een prachtig verduurzaamde boerderij die nog jaren mee zal gaan.”