20. Wachthuisje/beveiligingshek
Bij de ingang van Park Vliegbasis Soesterberg ligt een van de betonnen observatieposten langs de grens van het voormalige militaire terrein.
Een deel van deze observatieposten is gebouwd in de jaren 90 van de 20e eeuw, dus nog na de val van de Sovjet Unie en het einde van de Koude Oorlog. In die periode zijn enkele groeperingen naarstig op zoek naar bewijs dat er in Nederland kernwapens verborgen liggen. Inmiddels is duidelijk dat deze daadwerkelijk op vliegbasis Volkel hebben gelegen (of nog steeds aanwezig zijn…), maar eind vorige eeuw wordt deze kennis nog beschouwd als staatsgeheim. Actiegroepen gaan ver om de waarheid te achterhalen. In 1992 wordt zelfs een helikopter in brand gestoken op vliegbasis Deelen bij Arnhem. Dat gaat Defensie te ver. De bewaking van verboden gebieden wordt aangescherpt, onder meer met posten als deze.
Het beveiligingshek heeft gediend als extra begrenzing binnen het terrein van de voormalige vliegbasis. Het vormt de scheiding tussen het geheime munitiepark met de rest van het militaire terrein. Slechts een klein aantal personeelsleden is tijdens de Koude Oorlog bevoegd om binnen het hek van het munitiepark te komen.
Wachthuisje met voormalig beveiligingshek (foto: Utrechts Landschap/Peter de la Mar)