Archeologie en cultuur in het Amerongse bos

Gids met groep in Amerongse Bos

Iedereen kent de Utrechtse Heuvelrug als een uitgestrekt bosgebied waar je plezierig kunt wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden, maar dat er in de bossen ook veel archeologische en cultuurhistorische overblijfselen te zien zijn, is veel minder bekend. Met name het Amerongse Bos is bijzonder rijk aan archeologie en cultuurhistorie. Hier vond in de 18de eeuw de eerste bosaanleg van de heuvelrug plaats door bewoners van kasteel Amerongen en hier is ook het hoogst gelegen punt van de Utrechtse Heuvelrug, de Amerongse Berg. Iedere periode en gebruiker heeft hier in de afgelopen eeuwen z’n sporen achter gelaten. Recent ontdekte men nog munitiedepots uit WOII.

Twee gespecialiseerde gidsen van vrijwilligersteam Amerongse Bos voeren je langs de ontstaansgeschiedenis van de heuvelrug in de laatste twee ijstijden. Ze wijzen op de ijs- en sneeuwsmeltwaterdalen, de lange historie van Amerongen en de betekenis  van de kasteelbewoners voor het dorp en het Amerongse Bos. Ook de historische paden over de heuvelrug, de oude handelsroute naar Veenendaal, de potstalcultuur en de vroegere tabaksteelt komen aan bod.

Praktische informatie

Datum

za. 14 oktober 2023

13:00 – 16:00 uur

za. 18 november 2023

13:00 – 16:00 uur

Startpunt

De wandeling start bij het bezoekerscentrum de Tabaksschuur, Veenseweg 8 in Amerongen.

Eigen vervoer

Parkeren kan op het parkeerterrein bij Sportpark De Burgwal, in Amerongen. Vandaar is het 2 minuten lopen naar het Bezoekerscentrum de Tabaksschuur.

Kosten

Gratis

Reserveren

Reserveren is verplicht.

Duur

De wandeling duurt 3 uur.

Toegankelijkheid

Niet geschikt voor bezoekers in een rolstoel.

Toilet aanwezig

Honden

Honden zijn verboden.

Archeologie en cultuur in het Amerongse bos

Excursie

Reserveer