Archeologie en cultuur in het Amerongse én Zuilensteinse bos

Gids geeft uitleg in Amerongse Bos

Iedereen kent de Utrechtse Heuvelrug als een uitgestrekt bosgebied waar je plezierig kunt wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden, maar dat er in de bossen ook veel archeologische en cultuurhistorische overblijfselen te zien zijn, is veel minder bekend. Met name het Amerongse Bos is bijzonder rijk aan archeologie en cultuurhistorie.

Hier vond in de 18e eeuw de eerste bosaanleg van de Heuvelrug plaats door bewoners van kasteel Amerongen en hier is ook het hoogst gelegen punt van de Utrechtse Heuvelrug, de Amerongse Berg. Iedere periode en gebruiker heeft hier in de afgelopen eeuwen zijn sporen achtergelaten. Recent ontdekte men nog munitiedepots uit de Tweede Wereldoorlog.

Twee gespecialiseerde gidsen van vrijwilligersteam Amerongse Bos voeren je langs de ontstaansgeschiedenis van de Heuvelrug in de laatste twee ijstijden. Ze wijzen op de ijs- en sneeuwsmeltwaterdalen, de lange historie van Amerongen en de betekenis  van de kasteelbewoners voor het dorp en het Amerongse Bos. Ook de historische paden over de Heuvelrug, de oude handelsroute naar Veenendaal, de potstalcultuur en de vroegere tabaksteelt komen aan bod.

Je bezoekt daarnaast het terrein in het Zuilensteinse Bos met de recent ontdekte raatakkers (Celtic Fields) van 1200 voor Christus. Je ziet grafheuvels van zo’n vijfduizend jaar oud, schaapsdriften, historische boswallen, karrensporen uit de late middeleeuwen, grindgaten, eiken- en beukenhakhout.

Praktische informatie

Datum

za. 17 augustus 2024

13:00 – 16:00 uur

za. 19 oktober 2024

13:00 – 16:00 uur

za. 14 december 2024

13:00 – 16:00 uur

Startpunt

De wandeling start bij het bezoekerscentrum de Tabaksschuur, Veenseweg 8 in Amerongen.

Eigen vervoer

Parkeren kan op het parkeerterrein bij Sportpark De Burgwal, in Amerongen. Vandaar is het 2 minuten lopen naar het Bezoekerscentrum de Tabaksschuur.

Kosten

Ticket €5
Kind t/m 12 jaar €3
Beschermer €3
Junior Beschermer (t/m 12 jaar) €2

Reserveren

Vooraf reserveren verplicht. Als je tickets reserveert, dan ga je akkoord met onze activiteitvoorwaarden.

Duur

De wandeling duurt zo’n drie uur.

Toilet aanwezig

Toegankelijkheid

Niet geschikt voor bezoekers die slecht ter been zijn of met een rolstoel.

Honden

Honden niet toegestaan.

Tip

  • Zorg voor stevige (wandel)schoenen
  • Neem een verrekijker mee

Archeologie en cultuur in het Amerongse én Zuilensteinse bos

Excursie

Reserveer