Kasteel Loenersloot

Kasteel Loenersloot zag u misschien al vanaf de A2 bij Vinkeveen of vanuit de trein naar Amsterdam. De donjon, rond 1200 gebouwd, is het trotse hart van het prachtige, verborgen gelegen kasteel Loenersloot. Ooit woonde roofridder Splinter van Loenersloot er. Van 1773-1776 werd het slot op grote schaal verbouwd tot een zomerverblijf. Een rondleiding door het oudste gebouw in de regio is zeker de moeite waard!

Het slot werd in 2012 en 2013 ingrijpend gerestaureerd. Sinds mei 2013 is het na 750 jaar particuliere bewoning voor een belangrijk deel toegankelijk voor het publiek. In de volledig ingerichte ruimten lijkt het of de barones, de laatste bewoonster, die er bijna 50 jaar woonde, net even afwezig is. U waant zich in een buitenhuis uit de 18de eeuw, met behoud van het specifieke van een middeleeuws kasteel: gracht, stokoude toren, kloostermoppen, oprijlaan en veel meer. En ook met de unieke geschilderde (linnen) behangsels uit de 18de eeuw op de prachtige bel-etage!

Samen met een gids ontdek je het kasteel. Van de kelders tot op de toren – met een mooi uitzicht tot de Dom van Utrecht toe –  en in veel fraaie ruimten daartussen. Waaronder de bel-etage en de grote zolder.

Groepen kunnen een rondleiding op maat aanvragen.

Groepsaanvraag

Praktische informatie

Datum

Op vrijdagochtend:

  • van 11u00 tot 12u30

Op vrijdagmiddag:

  • van 13u30 tot 15u00

Op zaterdagochtend:

  • van 11u00 tot 12u30

Op zaterdagmiddag:

  • van 13u30 tot 15u00

Locatie

Het kasteel ligt aan de Rijksstraatweg 211 in Loenersloot. De rondleiding start vanaf het bankje/fietsenrek op de oprijlaan van het kasteel (zie bord “start rondleiding”).

Eigen vervoer

Parkeren kan op het daarvoor ingerichte parkeerterrein,  Rijksstraatweg 153. Vandaar is het 10 minuten lopen (aangegeven met lichtgroene borden). Parkeren bij het kasteel is niet mogelijk.

Kosten

  • volwassen  € 8,50
  • Beschermer Utrechts Landschap € 5,00
  • kind t/m 12 jaar € 4,00
  • junior Beschermer t/m 12 jaar € 2,50
  • cursist* € 7,50
  • gezin** € 15

* Speciaal tarief voor cursisten van het cursusproject

** Deze actieprijs geldt alleen tijdens de vakanties op vrijdag voor maximaal 4 personen waarvan minimaal één kind t/m 12 jaar

Reserveren

Reserveren is verplicht.

Duur

De rondleiding duurt 1,5 uur.

Toegankelijkheid

Niet geschikt voor bezoekers in een rolstoel of slecht ter been (omwille van trappen).

Toilet aanwezig

Honden

Honden zijn verboden.

Tip

Tot november wordt er maandelijks een natuurwandeling gegeven in het naastgelegen intieme kasteelpark. Er wordt met name ingegaan op de historische aanleg en de tuinornamenten van het enkele jaren geleden gerestaureerde, prachtige park.

Rondleiding Kasteel Loenersloot

Excursie

Reserveer