Tweede Wereldoorlog in en rond Kasteel Loenersloot

Groepsschuilplaats kasteelpark Loenersloot

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 mei organiseren de gidsen van Kasteel Loenersloot in de morgen en middag speciale rondleidingen. Deze gaan over gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in en om het slot. Bezoekers krijgen eerst een korte lezing over de gebeurtenissen in Loenersloot en omgeving. We bezoeken daarna rond die oorlog relevante plaatsen in het kasteel zelf en gaan ook het kasteelpark in, naar onder andere de groepsschuilplaatsen en het nieuwe oorlogsmonument. 

De Tweede Wereldoorlog is beslist niet ongemerkt voorbijgegaan aan de regio Stichtse Vecht rond Loenen, Nigtevecht en Vinkeveen. Ook in en rond Kasteel Loenersloot vonden diverse gebeurtenissen plaats. In 1939 trok het Nederlandse leger er binnen. De groepsschuilplaatsen (foto) zijn er nog een overblijfsel van. Vanaf 1943 was de Duitse Feldgendarrnerie er gevestigd. Het slot was daarnaast ook verblijfplaats voor gijzelaars en onderduikers. Vlak bij het kasteel vond een fusillade plaats en in mei 1945 vochten Duitsers met leden van de Binnenlandse Strijdkrachten in de omgeving. Bijna 80 jaar geleden! Onze gidsen vertellen je er graag meer over.

Praktische informatie

Datum

vr. 3 mei 2024

11:00 – 12:30 uur

vr. 3 mei 2024

13:30 – 15:00 uur

za. 4 mei 2024

11:00 – 12:30 uur

za. 4 mei 2024

13:30 – 15:00 uur

Locatie

Het kasteel ligt aan de Rijksstraatweg 211 in Loenersloot. De rondleiding start vanaf het bankje/fietsenrek op de oprijlaan van het kasteel (zie bord “start rondleiding”).

Eigen vervoer

Parkeren kan op het daarvoor ingerichte parkeerterrein,  Rijksstraatweg 153. Vandaar is het 10 minuten lopen (aangegeven met lichtgroene borden). Parkeren bij het kasteel is niet mogelijk.

Kosten

Ticket €10

Beschermer € 6

Kind t/m 12 jaar €6

Junior Beschermer (t/m 12 jaar) €4

Reserveren

Vooraf reserveren verplicht. Als je tickets reserveert, dan ga je akkoord met onze activiteitvoorwaarden.

Duur

De lezing en rondleiding duren 1,5 uur.

Toegankelijkheid

Niet geschikt voor bezoekers in een rolstoel of slecht ter been (omwille van trappen).

Toilet aanwezig

Honden

Honden zijn verboden.

Tip

Tot november wordt er maandelijks een natuurwandeling gegeven in het naastgelegen intieme kasteelpark. Er wordt met name ingegaan op de historische aanleg en de tuinornamenten van het enkele jaren geleden gerestaureerde, prachtige park.

Tweede Wereldoorlog in en rond Kasteel Loenersloot

Excursie

Reserveer