Avonturen van een moestuin in de herfst

Peter Verburgt beheert de moestuin op Landgoed Stoutenburg. Elk seizoen schrijft hij een blog over de tuin die langzaam getransformeerd wordt tot een landschappelijke perma-tuin, waar het zowel gaat om gezond voedsel, ecologie als een fijne omgeving voor mensen.

Peter Verburgt in de moestuin van Stoutenburg

Ik ben opgegroeid op de Veluwe tussen paddenstoelen, beesten en bomen. Vier jaar geleden begonnen we met de moestuin van Landgoed Stoutenburg. Ik ben hier dagelijks te vinden. Tussen de tuinwerkzaamheden door, schrijf ik aan toneelstukken en filosofische teksten achter de grote tafel in de schuur die we inmiddels hebben hertimmerd. Soms bemoei ik me ook met het ontstaan van duurzame gebouwen en werk ik samen met architecten. En er worden geregeld adviserende gesprekken gevoerd ‘onder de walnoot’. In de moestuin wordt inmiddels gewerkt door een kleine groep mensen die niet altijd in de drukke ambitieuze wereld wil zijn. Ik geloof er heilig in dat tuinen goed zijn voor ons.

Herfst in de tuin
De herfst is een overgangstijd. Het meeste is nu geoogst. We gaan de winter in en dan groeien er alleen nog dingen die het goed doen in de kou, zoals allerlei wintergroenten. Maar het is ook tijd voor groenbemesters die de bodem tijdens de winter voeden. De moestuin is nu natuurlijk kaler, schraler. De kleur raakt er wat uit, de bloemen zijn uitgebloeid. Wat je nu ziet is een egalere tuin. Wat er natuurlijk wel staat is boerenkool, uien en knoflook. Maar in zekere zin is het een wat rustiger tijd.