Hoe voorkom je brand in de natuur?

Boswachter Maarten geeft tips.

Rondslingerend glas of een smeulende peuk kunnen al een bosbrand veroorzaken. Hoe bereidt Utrechts Landschap zich daarop voor? Boswachter Maarten is op stap met de brandweer in Leersum in het Stormbos. Lees in dit blog wat hij doet aan brandpreventie in het bos en wat jij zelf kunt doen om brand te voorkomen.

“In Breeveen bij Leersum testte ik de bereikbaarheid van de nieuwe route voor de brandweervoertuig van de lokale eenheid. Buiten gebeurt het en dat geldt ook bij voorbereiden op natuurbranden in onze gebieden. Een dergelijke test geeft veel nieuwe inzichten aan de natuurbeheerder. Ik ging samen met de brandweermannen mee in het brandweervoertuig en ervaarde hoe het uitrijden van zo’n route gaat. Scherpe bochten, gekke draaicirkels tussen de bomen door, takken die over het dak slaan en het heen-en-weer wiegen van de auto bij oneffen terrein. Je weet pas zeker hoe je zo’n calamiteitenroute geschikt kunt maken als je ter plekke bent, in actie met de professionals.”

Beheer, openstelling en veiligheid

“Als natuurbeheerder heb je naast beheer en openstelling ook te maken met veiligheid. Het gebied moet in zekere mate bereikbaar zijn voor hulpdiensten. Dat hoeft Utrechts Landschap gelukkig niet alleen te doen, we doen dit met hulp van lokale autoriteiten zoals Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Zij regelen alles omtrent de voorbereiding en het optreden van de hulpdiensten in natuurgebieden van Utrechts Landschap. Immers zijn zij de professionals die optreden bij calamiteiten, wij niet. Wij doen uiteraard ons uiterste best om dit eventueel noodgedwongen optreden van de Veiligheidsregio Utrecht zo goed mogelijk te faciliteren en voor te bereiden. En daar maakt een goede samenwerking een groot onderdeel van uit. Op de hoogte zijn van hun routes, inrijpunten, toegankelijkheid en de mensen leren kennen die het uiteindelijk moeten doen in geval van nood. Dat maakt het optreden tijdens een calamiteit sneller en beter.”

Breeveen: bos vol dood hout

In Breeveen heeft Utrechts Landschap sinds de valwind van 2021 een nieuw bos met een groot aandeel dood hout. “Het gebied is zo goed als ontoegankelijk geworden. Voor de natuurwaarden hebben we dit ongeschonden gelaten en het stormreservaat genoemd. Dat betekende wel dat er in samenwerking met de VRU een nieuwe route gemaakt moest worden voor de veiligheidsdiensten. Toen we het Stormpad openstelden voor publiek, hebben we ook een nieuwe route gemaakt voor calamiteiten. Zodat de brandweer in geval van nood het volledige stormreservaat rondom kan beheersen. Afgelopen winter hebben we het pad verder aangepast door enkele bomen weg te halen en daarmee de toegankelijkheid voor brandweervoertuigen te verbeteren. Het resultaat mocht er zijn. We sloten de dag af met tevreden en goed voorbereide brandweermannen. Die natuurlijk hopelijk niet in actie hoeven te komen!”

Wat kun je zelf doen?

Als recreant kun je natuurlijk zelf ook iets doen om een bosbrand te voorkomen. Hieronder geef ik je drie tips:

  1. Parkeer niet in hoog gras. Een hete uitlaat kan brand veroorzaken.
  2. Gooi glas en ander afval in de daarvoor bestemde bakken of neem je afval mee naar huis. Glas is vaak de oorzaak van natuurbranden.
  3. Rook niet in de natuur.

Daarnaast is het erg belangrijk om nooit de toegangswegen te blokkeren en dus niet voor slagbomen te parkeren. Geef hulpdiensten de ruimte.

In maart dit jaar is de Veiligheidsregio Utrecht gestart met een publiekscampagne: ‘Voorkom brand in de natuur’. Met de campagne wil de Veiligheidsregio natuurbranden zoveel mogelijk voorkomen of de effecten van een natuurband verkleinen. Aan de andere kant hopen ze het publiek bewust te maken van de risico’s van een natuurbrand.

Meer weten over het voorkomen van natuurbrand? Bekijk de website Veiligheidsregio Utrecht: https://vru.nl/risicos-in-jouw-omgeving/natuurbrand/