Column: Harry

In het bos van Birkhoven is het een vrolijke boel. De vogels zingen hun hoogste lied. Maar vergis je niet, in de melodieuze deuntjes zit een boodschap verpakt. Wat zeg ik? Niet één, maar twee. Het territorium moet afgebakend en de partner gevonden worden. Spechten doen dat op hun eigen manier. Neem nou het roffelen, het geluid reikt ver. Soms hoor je zacht getik. Dan worden insecten in de boomschors opgetrommeld, want ja, ook een specht leeft niet van lucht alleen. Maar nu is het tijd voor houthakken, verwoed vliegen de spaanders in het rond. Het nestje moet af, want het broedseizoen is begonnen.

Petje
In het bos heb ik tot dusverre één zwarte specht waargenomen. Vanwege zijn karakteristieke rode petje, de zogenaamde kopkap, heb ik ‘m Harry genoemd, naar de frontman van het bandje Drukwerk. Moeder Natuur heeft vrouwtje zwarte specht toebedeeld met slechts een keppeltje. De spechtenstaart dient als en krukje, dat is handig wanneer hij voor zijn boomhol zit.
Steunend op zijn staartveren alsof hij op een krukje zit, zingt Harry een vrolijk deuntje. Het klinkt een soort van lachend in deze tijd van het jaar: ‘kruu kruu kruu kruu’. Zou het over zijn lief ‘Marjanneke’ gaan? Waarschijnlijk niet. De zang wordt soms gevolgd door een klaaglijk kli-èèèh, niet te verwarren met het ‘gemiauw’ van een buizerd.

Hakhout
In een dikke beukenstam heeft Harry een ovaalvormige opening gehakt. Hopelijk keurt zijn vriendin het goed, anders moeten ze samen wat nieuws beitelen. Van romantiek is geen sprake, de paring is enkel voor het in stand houden van de soort. Om ruzie te voorkomen mag het vooral niet te lang duren.

Nest klaar, leggen maar: drie tot vijf glanzend witte eitjes. En dan maar hopen dat de boommarters wegblijven. Broeden en voeden doen pa en moe samen. Het voedsel, mieren, schorskevers en larven, halen ze vooral op bij de naaldbomen.

Kraamkamer
Ik hoop dat Harry een partner heeft gevonden en de kans krijgt om in alle rust voor nageslacht te zorgen. Daarom vraag ik mijn lezers dan ook de komende broedperiode zo veel mogelijk de rust te bewaren in de kraamkamer van Moeder Natuur en de hond aangelijnd te houden. Wil je vogels spotten, neem dan een goede verrekijker mee. Dan kun je op voldoende afstand de natuur en deze vogels het minst verstoren.


Jacqueline van Dam, Boswachter Publiek Utrechts Landschap

Foto’s van Luuk Vermeer.