Kinderexcursie Lunenburgerwaard

Ten oosten van Wijk bij Duurstede liggen de Lunenburgerwaard, Sandenburgerwaard en Gravebol. De gebieden worden in het noorden begrensd door de Rijndijk en in het zuiden door een afgesneden arm van de Nederrijn die is ontstaan na de aanleg van de nabijgelegen stuw. De uiterwaarden vormen een belangrijke schakel in het traject van natuurgebieden langs de Nederrijn tussen Rhenen en Wijk bij Duurstede en zijn alle drie aangewezen als Natura 2000-gebied.

Brug Lunenburgerwaard

Herinrichting tot natuurgebied

In de Lunenburgerwaard hebben de provincie Utrecht, Utrechts Landschap en Rijkswaterstaat in 2022 een inrichtingsproject afgerond. Sindsdien kan het gebied zich ontwikkelen tot een waardevol natuurgebied langs de rivier.

In totaal is 60 hectare natuur ingericht en er zijn maatregelen getroffen om de waterkwaliteit te verbeteren.

Bloeiende margrieten

Ooibos

Diverse graslanden zijn omgevormd naar een grasland met meer bloemen zoals boterbloem, veldzuring en margriet. Hiervan profiteren insecten, vlinders en vogels. Het waardevolle ooibos, dat alleen groeit in de uiterwaarden, is uitgebreid. Dit is een leefgebied voor onder andere de bever en de nachtegaal. Een kenmerk van dit bos is, dat het van natte voeten houdt.

steenfabriek oude luchtfoto

Steenfabriek

In de Lunenburgerwaard ligt de voormalige steenfabriek Lunenburgerwaard met woningen. Voor het bakken van de stenen is klei uit de uiterwaarden gewonnen. De fabriek heeft tot 1985 stenen gebakken met rivierklei. Tegenwoordig is het complex in gebruik als caravan- en botenstalling.

Praktische informatie

  • Ingang

    Aan de Rijndijk. Er is geen parkeerplaats. Dus kom op de fiets!

  • Honden verboden

  • Wandelroute

    Groen gemarkeerd (2,7 km)

  • Boswachter

    Maarten den Hartigh