Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Hoogwater: extra alert op dierenwelzijn

IMG_7099.JPGdonderdag 04 januari 2018

Het water in de Nederlandse rivieren staat hoog. Vanuit Zwitserland en Duitsland worden grote hoeveelheden neerslag en gesmolten sneeuw afgevoerd naar zee. Dat is op zich gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Menigeen herinnert zich nog het hoogwater in de jaren tussen 1993 en 1998. Het bijzondere is juist dat er in ons land sinds 2003 niet vaak hoogwater voorkwam.

Onze boswachters houden bij alle weersomstandigheden rekening bij de gevolgen voor flora en fauna. Dus ook met hoogwater. Langs de Nederrijn grazen bijvoorbeeld halfwilde Galloway-runderen. Een klein aantal runderen is nu nog aanwezig op de zomerkade in de Elster Buitenwaarden. Ook al zijn zij halfwild, zij worden natuurlijk goed door ons in de gaten gehouden. 

Bij hoogwater vinden de grote grazers vrijwel altijd hun eigen weg naar een hoge plek in het gebied, een zogenaamde hoogwatervrije vluchtplaats (HVP). In sommige gevallen kan ervoor gekozen worden om de dieren dan bij te voeren. Hierdoor is er tijdelijk op dit kleine stukje genoeg voedsel voor de dieren aanwezig en blijven ze gewend aan de vluchtplaats. Dat laatste is vooral in nieuwe ingerichte uiterwaarden belangrijk om de dieren te leren waar de hoogewatervrije vluchtplaats te vinden is, zoals in de Palmerswaard en de Elster Buitenwaarden. Hoogwater is weliswaar een natuurverschijnsel, maar wij laten dieren niet aan hun lot over.

« Terug

Delen:

Share Share