Word Beschermer
Header afbeelding

IJsvogel hotspots bij Utrechts Landschap

_MG_6564.jpgdinsdag 06 februari 2018

IJsvogels hebben dankzij de storm van 18 januari meer nestmogelijkheden gekregen in de natuurgebieden van Utrechts Landschap. De vele omgevallen bomen bieden ijsvogelpaartjes meer mogelijkheden om hun nest tussen de wortels van de bomen uit te graven. Dat komt goed uit, want het broedseizoen van de ijsvogel start deze maand.

‘IJsvogels nestelen in de provincie Utrecht in de buurt van stromend en stilstaand water, met langs de oever enkele struiken en bomen.’ Boswachter Joris Hellevoort: ‘Ze gebruiken overhangende takken als uitvalsbasis voor hun zoektocht naar voedsel, kleine visjes en waterinsecten. Hun nesten maken ze tussen de wortels van bomen door tunnels te graven, soms wel een halve meter diep.’

8 IJsvogel hotspots

Hellevoort: ‘De winter is bij uitstek de periode waarin de ijsvogel het best te zien is. Met weinig tot geen blad aan bomen en struiken is deze opvallende oranje-blauwe verschijning nog sneller waar te nemen. Toch is dat geen garantie om de ijsvogel ook daadwerkelijk te spotten.’ Om de kans te vergroten heeft Utrechts Landschap de hotspots van de ijsvogel in haar natuurgebieden in kaart gebracht. De kaart met acht ijsvogel hotspots is hier te downloaden.

Foto Eddy Kuis

« Terug

Delen:

Share Share