Word Beschermer
Header afbeelding

Restauratie Hoornwerk Grebbelinie klaar  

onthulling Hoornwerk (5).jpgwoensdag 07 februari 2018

De restauratie van het Hoornwerk onderaan de Grebbeberg bij Rhenen is klaar. Utrechts Landschap heeft het oude verdedigingswerk – dat onderdeel uitmaakt van de Grebbelinie – in oude luister hersteld. Gedeputeerde Pennarts (provincie Utrecht), wethouder Kleijn (gemeente Rhenen) en directeur-rentmeester Van Dockum (Utrechts Landschap) onthulden het bijbehorende informatiepaneel over het Hoornwerk.

Met de restauratie heeft Utrechts Landschap belangrijk historisch militair erfgoed hersteld en opnieuw zichtbaar gemaakt in het landschap. Het Hoornwerk ligt aan de voet van de Grebbeberg en is één van de oudste verdedigingswerken van de Grebbelinie. De aarden vestingwallen uit 1745 waren bedoeld om de toegang tot de Grebbeberg af te sluiten in oorlogstijd. Bovendien moest de nabijgelegen Grebbesluis uit vijandelijke handen blijven. Daartoe werden bastions aangelegd aan weerszijden van de Grebbedijk. Op deze relatief hoge posities konden kanonnen in stelling worden gebracht. Dit gebeurde voor het eerst tijdens de Franse inval van 1794. Het Hoornwerk speelde vervolgens in 1940 een sleutelrol in de slag om de Grebbelinie. Op 10 mei van dat jaar viel Duitsland ons land binnen. Gedurende drie volle dagen werd er hevig gevochten om de cruciale doorgang naar West-Nederland. Een slag die door het Nederlandse leger werd verloren, met aan Nederlandse zijde 420 doden en aan Duitse zijde ca. 250 doden.

Het Hoornwerk kent bastions en tenailles, dat zijn zigzaggende wallen. Het herstel van het Hoornwerk is gestart in 2014 en in een aantal fases uitgevoerd. De wallen zijn hersteld waardoor de imposante structuur van het verdedigingswerk weer zichtbaar is. Langs de provinciale weg is een coupure aangelegd, opgebouwd uit juten zakken gevuld met beton. Dankzij een wandelpad is het Hoornwerk beleefbaar gemaakt voor bezoekers.

De restauratie is onderdeel van het Grebbelinieproject van de provincie Utrecht en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de provincie Utrecht, gemeente Rhenen en Waterschap Vallei & Veluwe.

Bekijk hier een foto-impressie van de onthulling. 

« Terug

Delen:

Share Share