Word Beschermer
Header afbeelding

Bijvoeren nog niet nodig in Amerongse Bovenpolder

IMG_3840#.JPGwoensdag 28 februari 2018

Het is koud buiten. Gelukkig kunnen onze grote grazers daar goed tegen. Bijvoeren van de Koniks en Galloways in de Amerongse Bovenpolder is op dit moment nog niet nodig en zou meer kwaad doen dan goed. We komen twee tot drie keer in de week in het gebied om te kijken naar de conditie van de dieren en naar de beschikbaarheid van voedsel in het terrein. Ook dezer dagen hebben we de dieren en het gebied geïnspecteerd. Op dit moment is er nog voldoende voedsel te vinden in het moeras en is bijvoeren niet nodig.

Als we gaan bijvoeren, stoppen de dieren met het zelf zoeken naar voedsel. Vooral de sterkste dieren profiteren ervan, ze jagen de zwakkeren weg. Als de dieren hooi eten, moet hun spijsverering omschakelen, wat een paar dagen tijd en extra energie kost. Dit is voor de zwakkere dieren bijna niet te doen. Hetzelfde geldt als we weer stoppen met bijvoeren. We kunnen dus niet even een beetje bijvoeren, maar moeten dit echt voor langere tijd doen. We vinden het heel belangrijk om zorgvuldig af te wegen óf we gaan bijvoeren en op welk moment.

In de Blauwe Kamer en Palmerswaard hebben we al wel gekozen voor bijvoeren. We voeren daar al anderhalve maand dagelijks bij omdat er na het hoogwater nauwelijks meer voedsel te vinden is. Mocht het nodig zijn, dan zullen we zeker ook de dieren in de Amerongse Bovenpolder bijvoeren.

Foto: Renk Ruiter

« Terug

Delen:

Share Share