Word Beschermer
Header afbeelding

Nieuwe roeiboot in Kooilust

Groepsfoto.JPGdonderdag 03 mei 2018

Vandaag, woensdag 2 mei, heeft de familie Versnel een roeiboot aan Utrechts Landschap gedoneerd. Ze draagt de naam ‘Machteld’ en ligt in de Eendenkooi Kooilust in Maarssenbroek. Het bootje zal door de vrijwilligers van Utrechts Landschap ingezet worden bij het rondleiden van bezoekers en uitvoeren van werkzaamheden.

Hans Versnel en zijn zonen Wolfert en Roderick hebben in het bijzijn van de boswachter en vrijwilligers van de Eendenkooi de boot na enkele mooie woorden overhandigd aan directeur-rentmeester Saskia van Dockum. Daarna hebben zij de eerste vaart gemaakt onder leiding van een gids.

Het gaat om een schenking van Machteld Versnel, vandaar de naam van het bootje, die jarenlang Het Utrechts Landschap als een ’groen hart’ in de stedelijke provincie steunde. Hans Versnel: ’Nu beseft zij, door haar vergevorderd alzheimer, dit niet meer en vonden wij als familie het bootje als geschenk een mooi afscheid van haar ’groene hart’. Wij wensen de enthousiaste vrijwilligers vooral veel plezier met ’Machteld’, het bootje’.

Kooilust

De eendenkooi die uit 1778 stamt is sinds 2000 in handen van het Utrechts Landschap. Het oorspronkelijk gebruik hiervan is het vangen van wilde eenden voor de consumptie. Met behulp van lokeenden en kooikerhonden werden de eenden steeds verder in een trechtervormig water gelokt met een vanghokje aan het uiteinde.

Halverwege de vorige eeuw is de kooi voor het laatst gebruikt voor het vangen van eenden, en in de loop van tijd verloor het meer en meer de eigenschappen van een eendenkooi. Sindsdien zijn de cultuurelementen wel teruggebracht, maar voldoet het gebied nu de rol van natuurgebied. IJsvogels, buizerds en winterkoningen vinden er nu een aangenaam thuis.

De eendenkooi wordt onderhouden door een groep van 20 enthousiaste vrijwilligers die daar iedere week te vinden zijn.

« Terug

Delen:

Share Share