Word Beschermer
Header afbeelding

Molen Buitenweg feestelijk geopend door Prinses Beatrix

UL opening Molen Buitenweg - André Russcher.jpgzaterdag 09 juni 2018

Prinses Beatrix heeft vanochtend de gerestaureerde Molen van de Polder Buitenweg in Oud-Zuilen feestelijk geopend. Ze zette de poldermolen in werking door samen met molenaar Arie Harkes de vang te lichten. Omdat er weinig wind stond, moest de molenaar de wieken een zetje geven waarna ze begonnen te draaien. De Molen van de Polder Buitenweg werd in 2016 door een brand verwoest. Utrechts Landschap heeft de molen in zijn oude staat gerestaureerd.

Als Beschermvrouwe van Vereniging De Hollandsche Molen draagt Prinses Beatrix de molens een warm hart toe. Na het lichten van de vang ging ze in gesprek met vrijwillig molenaar Arie Harkes en zijn echtgenote en bezocht ze de molen vanbinnen. Vervolgens bracht Prinses Beatrix een bezoek aan de naastgelegen Molen van de Polder Westbroek waar vrijwillig molenaar Daan Ottevanger en zijn echtgenote de prinses ontvingen. Tijdens haar wandeling tussen de twee molens werd Prinses Beatrix toegezongen door een speciaal voor deze gelegenheid gevormd molenkoor uit Oud-Zuilen. Op de terugweg stond er een haag buurtkinderen langs het pad om haar te begroeten. Tenslotte ging Prinses Beatrix in gesprek met diverse mensen die betrokkenen zijn bij de molen en de restauratie. 

Kleinste molen
De Molen van de Polder Buitenweg uit 1830 is de kleinste molen van de provincie Utrecht. Hij staat vlak naast de grootste molen van de provincie Utrecht: de Molen van de Polder Westbroek (1753). De twee molens, die in beheer zijn van Utrechts Landschap, zijn een opvallende verschijning in het kleine stukje open landschap langs de Zuilense Ring. Het afbranden van de molen ging veel mensen uit de buurt aan het hart. De dag na de brand startten zij een crowdfundingsactie voor de herbouw. 

Restauratie
In maart 2017 is Utrechts Landschap gestart met de restauratie van de molen. De molen werd gedemonteerd en naar de werkplaats van Beijk Molenbouw in Afferden getransporteerd. Een aantal oorspronkelijke delen van de molen kon bij de restauratie worden hergebruikt, waardoor de molen de status van Rijksmonument behield. In november 2017 is de gerestaureerde molen in delen teruggebracht naar de molenplaats en weer in elkaar gezet. Omdat de verzekering de restauratie van de molen bleek te dekken, hebben de buurtbewoners het geld uit de crowdfunding ondergebracht in een steunstichting voor de molen.

Foto: André Russcher

« Terug

Delen:

Share Share