Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Relict geplaatst in paraplulaantje op Beerschoten

Persfoto - Utrechts Landschap plaatst relict in paraplulaantje op Beerschoten_Utrechts Landschap.jpgmaandag 30 juli 2018

Utrechts Landschap heeft een bijzonder relict geplaatst aan het eind van het zogeheten paraplulaantje op landgoed Beerschoten bij De Bilt. Het paraplulaantje wordt in de volksmond zo genoemd, omdat het een zeer nauw laantje van beuken is in de vorm van een paraplu. Dit mysterieuze laantje is ontstaan nadat de oude berceau, en soort tunnel van bomen, niet meer werd gesnoeid.

Aan het eind van het paraplulaantje zit een gat. Utrechts Landschap heeft daar nu een klein relict geplaatst. Het relict is een geraamte zoals die vroeger gebruikt werd om de berceau te vormen. Voor de aanleg van een berceau werd meestal een geraamte gebruikt waaraan de planten vastgebonden konden worden. Hier zie je hoe het geraamte eruit zag en hoe het de loofgang overeind hield. Berceau betekent wieg in het Frans. Als je de loofgang zou omkeren, lijkt deze op een wieg vandaar de naam. Naast Paviljoen Beerschoten, het bezoekerscentrum van Utrechts Landschap, staat nog een berceau en deze is helemaal in tact. Neem gerust een kijkje.

Adellijke dames
Berceaus stammen uit de tijd dat adellijke dames geen zongebruinde huid wilden krijgen. Een blanke huid was een schoonheidsideaal vanwege het statussymbool. Arme mensen werkten buiten op het land en hadden een zongebruinde huid. Rijke mensen hoefden niet op het land te werken en hadden een blanke huid volgens deze veronderstelling.

Wandelen of excursie
Wilt u meer weten over de berceaus en ze met eigen ogen zien? Wandel dan de gemarkeerde route Beerschoten van 4,5 km, te downloaden via https://www.utrechtslandschap.nl/beerschoten-houdringe-panbos

« Terug

Delen:

Share Share