Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Droogte: Alle beestjes helpen

20180706_141755.jpgdinsdag 31 juli 2018

De aanhoudende droogte heeft een grote impact op de natuur in Nederland. Zowel planten als dieren hebben moeite met voeding en vocht te vinden in deze warme en droge periode. Vooral kleine dieren en bloemen en planten met ondiepe wortels zijn hiervan de dupe.

Door het watertekort van bijvoorbeeld struiken zitten er minder bessen aan de takken van struiken, waardoor vogels, egels en dassen veel moeite hebben met het vinden van voldoende voedsel. Ook verdorren bloemen sneller waardoor er minder nectar is voor bijen, vlinders en andere insecten.

Boswachter Joris Hellevoort verwacht ook veel sterfte onder bomen zoals de lijsterbes, maar maakt zich daar geen zorgen om: ‘door de vele zonne-uren hebben die enorm veel zaden aangemaakt, dus ik verwacht volgend jaar veel nieuwe aangroei’

Hij heeft echter vorige maand al een aannemer ingehuurd de kwetsbare jonge aanplant te bewateren op de landgoederen, waarvan de wortels nog niet diep genoeg komen om het grondwater te bereiken. Zijn landgoedvrijwilligers leveren daar ook een belangrijke bijdrage aan.

Ook is er extra controle op de waterbronnen in de natuur, voornamelijk in de gebieden waar (grote) grazers lopen. Door bijvoorbeeld het verhuizen van een aantal schapen van Heidestein naar de Krakeling wordt de druk op voedsel- en waterbronnen verlicht.

Hoe draag ik een steentje bij?

Er zijn een aantal dingen die iedereen kan doen om de natuur een handje te helpen. Zo geeft Joris het advies om het gras vooral niet te maaien, want vooral kort gras droogt snel uit en zorgt dat de bodem minder goed beschermd is tegen de hitte en verdroging. Dit zorgt niet alleen dat het gazon langer groen blijft, maar ook dat insecten en dieren makkelijker voeding kunnen vinden. Om diezelfde reden is het belangrijk dat er voldoende bloeiende bloemen te vinden zijn.

Vogels, amfibieën en kleine dieren profiteren enorm van een of meerdere lage schaaltjes met water in de tuin waar zij kunnen drinken, helemaal gecombineerd met wat vogelvoer of bijvoorbeeld kattenvoer waar egeltjes zich tegoed aan kunnen doen.

Uiteraard geldt de vuistregel ‘geen vuur in de natuur’ met deze droogte.

Wat kunnen we hiervan leren?

Door de lagere waterstand in het agrarische cultuurlandschap is Nederland een stuk gevoeliger voor langdurige droogte. Als we langdurige droogte willen voorkomen of de schade hiervan willen beperken, moeten er maatregelen genomen worden. Als je nu kijkt naar het landschap is het meeste groen te zien rond schaduwrijke houtwallen waar de zon minder vrij spel heeft op de planten en grond.

Een andere maatregel die helpt bij het tegengaan van de effecten van de droogte is om het waterpeil in de sloten en het grondwaterpeil in agrarische land en de natuur te verhogen. De huidige, diepe, sloten zijn extreem efficiënt in het afvoeren van water, terwijl een aanpassing naar een natuurlijke en geleidelijke afvoer zowel natuur als landbouw in zulke hete zomers ten goede komt.

De terugkeer van meer kleinschalige agrarische cultuurlandschappen afgewisseld met meer sloten en houtwallen kan zorgen voor een kleinere impact van droogte op de provincie.

Het is te vroeg om te zeggen wat de impact van deze droogte is, op zowel korte als lange termijn voor flora en fauna. Maar waarschijnlijk zijn er in de toekomst veranderingen nodig om schade in de natuur te voorkomen.

« Terug

Delen:

Share Share