Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Nieuwe fotopanelen op steenoven Bosscherwaarden

IMG_2008.JPGmaandag 27 augustus 2018

Utrechts Landschap heeft achttien nieuwe fotopanelen geplaatst op de steenoven van Steenfabriek Bosscherwaarden bij Wijk bij Duurstede. De historische foto’s illustreren het verhaal dat de gidsen vertellen tijdens hun rondleidingen over het terrein van de oude steenfabriek. Het plaatsen van de fotopanelen was mogelijk dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Begin vorige eeuw stonden tussen Rhenen en Vianen zo’n vijftien steenfabrieken langs de Nederrijn en Lek. Steenfabriek Bosscherwaarden is in 1923 gebouwd en bakte stenen tot 1991. De fabriek is tegenwoordig een beschermd rijksmonument. In 2008-2009 heeft Utrechts Landschap de ringoven met de 40 meter hoge schoorsteen en de fabriekshal gerestaureerd.

Rondleidingen

Sinds de restauratie geven vrijwilligers regelmatig rondleidingen over het terrein. Ze vertellen hoe de productie van bakstenen in zijn werk ging, over het zware werk van de arbeiders en over de hitte in de ringoven. Hierbij maken ze gebruik van de fotopanelen, oude privéfilmpjes van voormalige personeelsleden en van materiaal dat ze door de jaren heen hebben verzameld, zoals een stenenwagen en rekkenwagen met de bijbehorende rails en draaischijf.

Open Monumentendag

De eerstvolgende mogelijkheid om de steenfabriek te bezoeken onder begeleiding van een gids is tijdens Open Monumentendag op zaterdag 8 september. Er zijn op deze dag speciale rondleidingen voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Aansluitend kunnen ze met een vragenlijst het terrein verkennen. Kijk voor de tijden en locatie op onze site. Belangstellenden kunnen ook een excursie met eigen groep aanvragen.

« Terug

Delen:

Share Share