Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Utrechts Landschap opent deuren tijdens Monumentendag

Steenfabriek excursievrijdag 31 augustus 2018

Utrechts Landschap laat bezoekers op zaterdag 8 september op meerdere plekken in onze provincie kennismaken met cultureel erfgoed en monumenten. Door heel het land zijn er dat weekend activiteiten in het kader van Open Monumentendag.

Het thema is dit jaar ‘In Europa’, ter ere van het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Belangstellenden kunnen gratis een bezoek brengen aan de 4000 monumenten die aan deze dag deelnemen. Utrechts Landschap organiseert op onder andere Park Vliegbasis Soesterberg, bij de Tabaksschuur Amerongen en Steenfabriek Bosscherwaarden activiteiten voor jong en oud.

Militair erfgoed op de voormalige vliegbasis

De vliegbasis is te bezoeken tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 8 september. Omdat het gebied zowel in de gemeente Zeist als Soest ligt, staat het dubbel in de belangstelling. Bezoekers kunnen deze dag tussen 11.00 en 16.00 uur onder begeleiding van een gids de commandobunker, een vliegtuigshelter en een ondergrondse schuilbunker bezoeken. Daarnaast is de start- en landingsbaan weer geopend sinds 15 augustus. Al dit militair erfgoed, restanten uit de Koude Oorlog, geven een indruk van die geheimzinnige periode. Startpunt van een bezoek is het shelter 611, te bereiken direct links na Entree 4 via de Hertenlaan in Den Dolder.

Sinds 2014 is Park Vliegbasis Soesterberg opengesteld voor het publiek. Het is een schatkamer van militair erfgoed en natuur. In dit grootste natuurgebied van het Utrechts Landschap ervaart men rond de voormalige landingsbaan de weidsheid, maar ook de mystieke beslotenheid van het sheltergebied en het munitiepark, waar de herinneringen aan de Koude Oorlog duidelijk aanwezig zijn.

Van klei tot steen

Op zaterdag 8 september zullen de gidsen van Steenfabriek Bosscherwaarden graag vertellen over het proces van steenbakken en de vele zaken die daarbij komen kijken. Er is voor die dag een speciale kinderactiviteit georganiseerd. Kinderen tussen 6 en 12 jaar verdiepen zich aan de hand van een vragenlijst in het oude ambacht van de steenfabricage. Na het zien van een film over steenfabricage kunnen ze al wandelend over het terrein vragen beantwoorden, al dan niet met behulp van ouders, grootouders en gidsen.

Tussen 14:00 en 16:30 vindt er ieder half uur een rondleiding plaats. Reserveren is niet nodig, maar stevige schoenen wel. De Bosscherwaarden in Wijk bij Duurstede is één van de steenfabrieken langs de Nederrijn en Lek tussen Rhenen en Vianen. De meeste produceren al lang geen stenen meer, maar rond 1900 waren aan weerszijden van de rivier zo’n vijftien fabrieken in volle productie.

Bijzonder erfgoed in Amerongen

Amerongen telt vele bijzondere locaties die deelnemen aan Open Monumentendag. Zo ook Informatiecentrum Tabaksschuur Amerongen, waar een expositie over de uiterwaarden te zien is. Bovendien vertrekt er het hele weekend vanaf 10:00 tot 16:00 op die locatie een paardentram en locomotief richting het oude dorp. Molen Maallust, een van de molens in het beheer van Utrechts Landschap, doet ook mee: men kan hier op zaterdag meedoen aan een rondleiding en gratis poffertjes eten.

Andere activiteiten

Ook veel molens van Utrechts Landschap zijn in het weekend van Open Monumentendag te bezoeken. De molenaars geven rondleidingen en vertellen over de werking van de molen het molenaarsambacht. Bij sommige molens zijn extra activiteiten.

« Terug

Delen:

Share Share