Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Toegankelijkheid natuurgebieden nazomer en herfst

IMG_3274A#.jpgdonderdag 13 september 2018

Dieren bereiden zich voor op de komende winterperiode

Utrechts Landschap roept bezoekers aan haar natuurgebieden op om rekening te houden met dieren die zich beginnen voor te bereiden op de winterperiode, door niet na zonsondergang of voor zonsopkomst de natuur in te gaan. De overgang van de dag naar nacht en andersom is voor veel dieren hét moment om op zoek te gaan naar voedsel.

Winterslaap
Dieren maken zich klaar voor de aankomende koude periode in de natuurgebieden. Veel vogels vliegen naar het zuiden om te overwinteren. Andere dieren zoals egels en vleermuizen trekken zich terug en houden een winterslaap. Tijdens de winterslaap is de ademhaling en de hartslag veel langzamer. Hierdoor verbruikt het dier veel minder energie en kan het dier heel lang zonder eten. Wanneer je de dieren tijdens hun winterslaap stoort, is de kans groot dat ze de winter niet overleven.

Wandelen
De algemene regel is dat de natuurgebieden toegankelijk zijn tussen zonsopgang en zonsondergang.
Dit staat ook vermeld op alle toegangsbordjes. Amel, Buitengewoon opsporingsambtenaar bij Utrechts Landschap, zegt: “Ik begrijp dat het wennen is nu de dagen korter worden en mensen juist in deze tijd van het jaar meer naar buiten gaan. Daarom willen we bezoekers bewust maken van het feit dat de dieren hun rust juist nu, ter voorbereiding op de winter, hard nodig hebben. Bezoekers aan onze natuurgebieden in de komende periode zijn met in achtneming van de openstellingsregels van harte welkom.”

« Terug

Delen:

Share Share