Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Utrechts Landschap wil zee van bloemen op landgoederen

Sneeuwklokjes - Renk Ruiter - Utrechts Landschap.PNGvrijdag 28 september 2018

Utrechts Landschap is een actie gestart om geld te werven voor 100.000 nieuwe stinsenbollen. Het doel van deze actie is dat de komende jaren de landgoederen (weer) een lappendeken van geuren en kleuren worden. In totaal heeft Utrechts Landschap € 31.000 nodig waarvan al € 25.000 geworven is vanuit vermogensfondsen en giften. Wij vragen inwoners van de provincie Utrecht om een bijdrage om de resterende € 6.000 te realiseren. Voor elke euro die gedoneerd wordt kunnen 5 bollen geplant worden.

Stinsenplanten geven insecten een voedselbron in de voedselarme eerste maanden van het jaar, en zijn een lust voor het oog voor de bezoekers van landgoederen. Om een mooie variatie te creëren is er gekozen voor een aantal verschillende soorten bollen, waaronder de bekende sneeuwklokjes en wilde hyacinten.

In oktober en november gaan de eerste bollen de grond in, waarna ze vanaf het vroege voorjaar te bewonderen zijn op landgoederen als Oostbroek en Beerschoten. Doneren voor dit project kan via www.utrechtslandschap.nl/stinsen. Kan je het voor je zien, wat een prachtige zee van bloemen die 100.000 bollen gaan geven?

Wat zijn stinsenplanten?

De termen stinsenplant en stinsenbol zijn afgeleid van het Friese woord stins, wat stenen huis betekend. Stinsenplanten worden ook wel verwilderingsbollen genoemd en zijn in de regel planten, vaak ook bollen, die in vroeger eeuwen veelal uit mediterrane landen werden gehaald en met name op buitenplaatsen (stinsen) werden aangeplant. Vervolgens zijn ze verwilderd en ingeburgerd. Stinsenplanten vinden we behalve op buitenplaatsen ook op oude boerenhoeven, kerkhoven en stadswallen. Denk bijvoorbeeld aan de boerenkrokus, sneeuwklokje, blauwe anemoon, bosanemoon, wilde hyacint en het Haarlems klokkenspel.

Landgoederen en buitenplaatsen

Utrechts Landschap beschikt over een flink aantal landgoederen en buitenplaatsen. Met name op de Stichtse Lustwarande, op de zuidwestelijke rand van de Utrechtse Heuvelrug van De Bilt tot aan Rhenen. In zeven van deze gebieden willen wij de stinsenplanten een flinke boost geven: Kasteelpark Loenersloot, buitenplaats Molenbosch, de landgoederen Oostbroek, Beerschoten, Hoog Beek & Royen, De Breul en Kasteelbos Renswoude.

Natuurwerkdag

Geïnteresseerden kunnen tijdens de Natuurwerkdag op zaterdag 3 november 2018 komen helpen met het planten van de bollen. De werkzaamheden zullen plaatsvinden op landgoed Oostbroek. Naast het planten van de bollen zal er ook vuil geruimd worden op en rond Oostbroek. Meer informatie over de Natuurwerkdag volgt binnenkort via de website. De werkzaamheden tijdens deze landelijke Natuurwerkdag zijn in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht. Aanmelden kan al op www.natuurwerkdag.nl

« Terug

Delen:

Share Share