Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Utrechts Landschap veilt hout op stam

Houtveiling Utrechts Landschap.jpgdinsdag 30 oktober 2018

Utrechts Landschap houdt op zaterdag 10 november in Amerongen de jaarlijkse houtveiling waarbij particulieren het hout zelf in het bos mogen zagen. Het hout dat geveild wordt, staat gemarkeerd in het bos. Op zaterdag 3 november kunnen belangstellenden diverse kavels bekijken tijdens de kijkdag.

Utrechts Landschap laat bomen uit het bos halen om de variatie in het bos te vergroten en kansrijke bomen meer ruimte te geven. Vroeger was het heel gebruikelijk om hout uit het bos openbaar te verkopen. Het hergebruiken van materiaal draagt bij aan de duurzaamheid. Vooral boeren gebruikten veel hout: voor afrasteringen, het bouwen van schuurtjes en natuurlijk als kachelhout.

Door het hout te veilen wil Utrechts Landschap het hergebruik van het hout weer stimuleren en de betrokkenheid van het publiek bij het bos en bosbeheer vergroten. Bovendien werken de kopers mee aan het kleinschalig beheren van het bos. Doordat ze het hout handmatig in het bos zagen, hoeven er geen grote machines het bos in.

De veiling start om 13.00 uur in de Tabaksschuur aan de Veenseweg 8, 3958 ET in Amerongen. Parkeren kan bij Sportpark De Burgwal.

Beschikbare percelen

Informatie over de bospercelen, houtsoorten, beschikbare m3 en de kijkdag staat in de catalogus die te downloaden is via www.utrechtslandschap.nl/houtveiling. Hier kunnen kopers tevens een biednummer aanvragen. Particulieren die het hout kopen, mogen het hout tot 15 maart 2019 volgens de voorschriften van Utrechts Landschap zelf zagen en weghalen. De koper dient te werken conform de ‘Gedragscode zorgvuldig bosbeheer’ en de eventueel op de kaart aangegeven elementen te ontzien, zoals mierenhopen en waardevolle bomen. 

Veilig en verantwoord

Utrechts Landschap stelt de kopers verplicht om met veiligheidskleding te werken. Bij de veiling op 10 november in Amerongen wordt veiligheidsmateriaal te koop aangeboden: veiligheidsschoenen, helm met oorkleppen, zaagbroek en handschoenen. Daarnaast zijn er hulpmiddelen te koop voor het zagen en kloven van het kachelhout.

Kopers krijgen extra informatie over verantwoord stoken zodat overlast of schadelijke stoffen zoveel mogelijk worden voorkomen. Op www.utrechtslandschap.nl/houtveiling staat meer informatie over de duurzaamheid van kachelhout, de effecten op het milieu en tips om verantwoord te stoken.

« Terug

Delen:

Share Share