Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Utrechts Landschap krijgt natuurgebied Rietputje cadeau

A BEBNIK1D1A3655-20181016.jpgdinsdag 30 oktober 2018

Na dertig jaar goed beheer hebben de vrijwilligers van Vereniging Natuur- en Vogelwacht De Vijfheerenlanden het natuurgebied ‘Rietputje’ overgedragen aan Utrechts Landschap. Als gevolg van een ruilverkaveling begin jaren ’80 kreeg de vereniging het natuurgebied naast Fort Everdingen in eigendom, en sindsdien heeft zij er goed voor gezorgd. Door het 2 hectare grote gebied aan Utrechts Landschap te schenken, is de natuur er veilig gesteld voor de toekomst.

Utrechts Landschap beheert aan de andere kant van de Lekdijk al het natuurgebied de Everdinger Waarden. Directeur-rentmeester van Utrechts Landschap Saskia van Dockum is erg dankbaar dat de vereniging het gebied aan Utrechts Landschap toevertrouwt: ‘voor deze erfenis gaan we goed zorgen.’

Overdracht

Vanwege het verouderen van de vrijwilligers die het gebied beheerden, werd het lastig voor de vereniging om het onderhoud van het Rietputje te blijven uitvoeren. Door dit unieke stukje natuur over te dragen aan Utrechts Landschap verwacht de Natuur- en Vogelwacht dat het beheer van het Rietputje op deskundige wijze wordt voortgezet.

Rietputje

De locatie is cultuurhistorisch bijzonder. Het putje is ontstaan doordat men hier grond heeft afgegraven voor de bouw van Fort Everdingen, tot een diepte van wel 5 meter. In de loop van de jaren is in het gebied van een rietmoeras ontstaan waar roerdompen, zeldzame cetti’s zangers en waterrallen zich thuis voelen. Omdat het rietmoeras niet toegankelijk is voor publiek kan de natuur er goed gedijen.

« Terug

Delen:

Share Share