Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Natuurwerkdag groot succes

IMG_9034.JPGdonderdag 08 november 2018

Zaterdag 3 november was de Natuurwerkdag, een dag waarop vrijwilligers zich door het hele land inzetten voor de natuur. Zo ook in enkele gebieden van Utrechts Landschap. Op onder andere landgoederen Heidestein en Oostbroek en in de wijk Kerckebosch in Zeist werd hard gewerkt. Op de drie locaties waren gevarieerde klussen waar men mee aan de slag kon, zo was er voor ieder wat wils.

Natuurburenwerkdag Kerckebosch

In de wijk Kerckebosch in Zeist werd die ochtend hard gewerkt. Enthousiaste bewoners en vrijwilligers van Utrechts Landschap verzamelden zich bij het Binnenbos Zeist. “Eerst even lekker opwarmen onder het genot van een kop warme koffie”, zei Tom. Daarna gingen de deelnemers op pad naar de werkplek. Eén groep ging heideplagsel uitstrooien en de andere groep ging opslag verwijderen. Vrijwilliger Joyce nam een groep kinderen onder haar hoede en ging de natuur ‘verwonderen’. Na afloop werd er een hotdog in het Binnenbos Zeist geserveerd en werd de ochtend afgesloten. Met een tevreden gevoel nam iedereen afscheid van elkaar en ging ieder zijn weg.

Landgoed Heidestein

Om de heidegronden van landgoed Heidestein vrij te houden hebben de vrijwilligers de schapen die het gebied begrazen een handje geholpen door boomopslag (jonge boompjes) uit de grond te trekken en af te knippen. Als dit niet gebeurt veranderd de heide binnen de korste keren in een naaldbos. Van de verwijderde zaailingen zijn broedhopen gemaakt waar allerlei dieren zich in kunnen verschuilen, nesten in kunnen maken of voedsel kunnen vinden. Achteraf konden de vrijwilligers in de Schaapskooi nagenieten van een mooie middag vol zinnig werk.

10.000 stinsenbollen

Op landgoed Oostbroek hebben ruim 40 vrijwilligers circa 10.000 stinsenbollen geplant: 6.000 hyacinthen, 1500 zomerklokken, 350 lenteklokjes, en 2.000 botanische tulpen. Er is niet voor niets gekozen voor deze stinsenplanten, deze zijn onlosmakelijk verbonden met landgoederen. Al in de middeleeuwen werden zulke voorjaarsbloeiers rond buitenplaatsen geplant. Na enkele korte en inspirerende woorden van Mirjam Maasdam, de gedeputeerde, directeur-rentmeerster Saskia van Dockum van het Utrechts Landschap en Ivo Brautigam, directeur van Landschap Erfgoed Utrecht kon de dag beginnen. In drie ploegen werden de verschillende soorten bollen gepoot, elk onder leiding van een van de "3 J's": boswachter Joris, boswachter-in-opleiding Jacqueline en tuinbaas Jan-Willem. Het harde werken werd achteraf beloond met een heerlijke kom soep, aangeboden door stichting Landschap Erfgoed Utrecht mede-initiatiefnemer van deze ochtend. 

« Terug

Delen:

Share Share