Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Bijzonder molenbezoek

Dick-Jeukens-4385.jpgmaandag 26 november 2018

Afgelopen najaar werd Utrechts Landschap blij verrast met een bijzonder berichtje en donatie. Deze was afkomstig van de zoon van een oud-bewoner van de Oud-Over, mevrouw Koelewijn-Griffioen, die daar in de jaren '30 tegenover de Loenderveense Molen geboren is. Haar ouders hebben tot 1935 in de molen gewoond, en is daarna verhuisd naar een huis in dezelfde straat. Vandaar dat de Loenderveense Molen een grote aanwezigheid is geweest tijdens haar jonge jaren.

Na 55 jaar elders in Nederland gewoond te hebben is mevrouw recentelijk teruggekeerd naar de Veenstreek, waar ze nu in Breukelen woont. Toen ze op de website van Utrechts Landschap las dat de stichting geld inzamelt voor de restauratie van de fokwieken, en dat de molenaar van de Loenderveense Molen, Harke Slagter, gulle gevers uitnodigt om langs te komen voor een rondleiding en een kop koffie met molenkoek leek het haar leuk om de molen nogmaals te bezoeken. 

Jan, Jos, Hennie en Tiny, de kinderen van Rijk en Johanna Griffioen ca. 1944

Hoewel dit aanbod oorspronkelijk tot 1 mei gold kond Utrechts Landschap dit verzoek natuurlijk niet afslaan, dus werd er een datum gezocht waarop mevrouw langs kon komen. Op de molen kreeg ze een persoonlijke rondleiding van de eerste molenaar, die ze als erg leuk ervaren heeft. Ook mocht ze een ingelijste foto van de molen in ontvangst nemen.

Mooie ervaringen zoals deze is een van de redenen waarom het zo belangrijk is om het cultureel erfgoed in stand te houden, en te zorgen dat de Loenderveense Molen weer kan malen en draaien.

Molenaar Harke Slagter (links) toont de nieuwe fokwieken aan de familie Koelewijn

« Terug

Delen:

Share Share