Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Succesvolle editie Nationale Molendagen

Middelste Molen Nationale molendagdonderdag 16 mei 2019

De molens in het beheer van Utrechts Landschap zijn goed bezocht tijdens de Nationale Molendagen. In het weekend van 11 en 12 mei trokken de speciaal georganiseerde activiteiten landelijk ongeveer 130.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Een groot succes!

Niet alleen werden er rondleidingen gegeven, maar ook vonden er verschillende activiteiten plaats. Zo werden er pannenkoeken gebakken en konden kinderen mee doen aan een speurtocht. Enkele bezoekers mochten zelfs meehelpen met het op de wind zetten van de molens.

Wat niet iedereen weet is dat de molens volledig door vrijwilligers bemenst worden. En dat is bittere noodzaak, want een molen móét draaien om gezond te blijven. Een stilstaande molen is gedoemd kapot te gaan.

Loenderveense Molen

Molenaar Harke Slagter en zijn team demonstreerde aan groepen enthousiaste bezoekers hoe de Loenderveense Molen in de wind werd gezet. Zodra de wind aantrok begonnen de wieken volop te draaien en kon men zien hoe veel water deze imposante molen verplaatst. Per omwenteling maalt de molen een kubieke meter water omhoog. Hiermee kun je vijf keer je bad vullen!

Korenmolen Oog int Zeil

Bij korenmolen Oog int Zeil in Cothen werd er tijdens de Molendagen ruim 40 kilo meel verwerkt. Het meel werd gebruikt voor de verkoop en voor het maken van pannenkoeken, waarmee het team van vrijwilligers de bezoekers verwelkomde. Uiteraard werd het pannenkoekenmeel gemalen en verwerkt volgens Oudhollandse traditie en recept.

Middelste Molen

In de Lopikerwaard werd er tijdens de Molendagen een badeendjesrace georganiseerd. Hiermee is een mooi bedrag opgehaald voor het grote restauratieproject van de Middelste Molen. Om de Middelste Molen weer in volle glorie te laten draaien, is nog veel steun nodig. Wil je hier aan bijdragen, dat kan hier.

Mocht je de Nationale Molendagen hebben gemist, niet getreurd! Veel van onze molens zijn iedere zaterdag of zondag open voor publiek. Meer informatie vind je hier.

« Terug

Delen:

Share Share