Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

De eikenprocessierups

Eikenprocessierups1.JPGvrijdag 28 juni 2019

In de gebieden van Utrechts Landschap kun je de eikenprocessierups tegenkomen. De rupsen van de nachtvlinder zijn van mei tot juli in eikenbomen te vinden, waarvan ze de bladeren eten. Als mensen in contact komen met de kleine brandharen van de rups kan er irritatie optreden. De rupsen laten hun brandharen los als zij zich bedreigt voelen. Daarom adviseert Utrechts Landschap om voldoende afstand van de rupsen te houden.

Onderdeel van het ecosysteem

Utrechts Landschap is erg terughoudend in het verwijderen van de rups, omdat de rups gezien wordt als onderdeel van het ecosysteem. Ze vormen een voedselbron voor vogels, sluipwespen, sluipvliegen en poppenrovers. 

Toename aantal rupsen

De toename van het aantal rupsen wordt veroorzaakt door het veranderende klimaat en door het feit dat er steeds minder natuurlijke vijanden in de natuur aanwezig zijn. De insecten en vogels die de rups eten zijn de afgelopen decennia fors in aantal achteruit gegaan. Onder meer door het gebruik van gifstoffen in de land- en tuinbouw en door de verzuring van de bodem door overbemesting.  

Hoe kan het aantal worden teruggebracht?

Utrechts Landschap werkt voortdurend aan het verkleinen van de hierboven genoemde negatieve effecten, onder meer door gronden aan te kopen zodat natuur hier weer kan floreren. Als de natuurkwaliteit weer wordt hersteld, zullen de natuurlijke vijanden van de rups de populatie beter in evenwicht kunnen houden. Boswachter Joris vertelt hier over in het programma UVandaag.

Wil je meer weten over wat je kan doen om klachten te voorkomen en het aantal rupsen terug te dringen? Kijk dan hier.

« Terug

Delen:

Share Share