Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Gazons maken plaats voor bloemrijk grasland

Sinusbeheer De Breul.jpgvrijdag 28 juni 2019

Bij de beplanting op landgoederen denk je al snel aan gazons als golfbanen, strak geschoren hagen, rododendrons en laanbomen. Dat dit maar een deel van het gehele terrein uitmaakt blijkt bijvoorbeeld op De Breul in Zeist. Utrechts Landschap is hier begonnen met een ander maaibeheer: strakke gazons maken plaats voor kleurrijke bloemenweides. Hierdoor kunnen veel insecten en vlinders er voedsel vinden en hebben zij plaats om te schuilen en zich voort te planten.

Goed voor insecten, vlinders én de bodem

Naast insecten en vlinders profiteert ook de bodem van het langere gewas dat erop groeit. De grond droogt minder snel uit, waardoor ook bodemleven meer kansen heeft. Het ingezette beheer heeft nog niet overal het beoogde effect, maar dat is een kwestie van tijd en onder invloed van het klimaat. Afhankelijk van de terreincondities kan dit tot wel vijf jaar duren.

De paden in de bloemenweides zijn geen wandelpaden

Aan de westzijde op De Breul is Utrechts Landschap begonnen met zogenaamd sinusbeheer. Door de kruidenrijke graslanden gefaseerd in wisselende patronen (sinussen) te maaien ontstaat er veel variatie met delen die zelfs jaarrond of zelfs meerdere jaren blijven staan. Op sommige plekken lijkt het erop of er wandelpaden door het bloemrijke grasland zijn gemaaid, maar dat is niet het geval. Op deze slingerende maaipaden warmen vlinders zich op, ze hebben er territoria en ze leggen er hun eitjes.

Voor elke soort wat wils

Het werken met sinusbeheer is flexibel. Zo kan de beheerder bijvoorbeeld bepalen welke delen niet gemaaid worden om bepaalde kruiden te sparen. Afhankelijk van het seizoen  wordt gekozen voor de frequentie van maaien. Zo is er op elk moment van het jaar voor elke soort wat wils: van nectarplanten tot overwinteringsplekken. De variatie in bloemrijke kruidplanten blijft hierdoor gehandhaafd of neemt mogelijk zelfs toe.

Door het betreden van de sinuspaden of het kruidenrijk grasland worden insecten en vlinders verstoord. Genieten van de bloemenpracht kan gelukkig heel goed vanaf de daarvoor aangelegde wandelpaden. Hier vind je verschillende mooie wandelroutes.

« Terug

Delen:

Share Share