Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Vrijwilligers bestrijden Japanse duizendknoop

Houdringe tijdens het werk.jfifdonderdag 25 juli 2019

Afgelopen week heeft boswachter-in-opleiding Jacqueline van Dam samen met een enthousiast team van boswerkgroep Beerschoten een start gemaakt met de bestrijding van de Japanse duizendknoop op landgoed Houdringe. De plant is vermoedelijk op het landgoed terecht gekomen als gevolg van illegaal gestort tuinafval. Door het maaien heeft deze reuzengroeier zich rap kunnen verspreiden.

Invasieve exoot

De Japanse duizendknoop wordt tot de meest invasieve exoten gerekend. Wanneer de plant zich ergens gevestigd heeft, is hij zeer moeilijk weg te krijgen. Inheemse plantensoorten worden door de plant verdrongen door zijn sterkte groeikracht. De wortels van de plant zijn zo sterk dat zij in staat zijn om schade te veroorzaken aan wegen, leidingen en gebouwen.

Bestrijding is moeilijk

Het bestrijden van de plant is dan ook niet gemakkelijk. Wageningen Universiteit heeft gedurende vijf jaar onderzoek gedaan naar de beste bestrijdingsmethoden. Hoewel effectief, is het gebruik van glyfosaat voor Utrechts Landschap uit den boze. Gelukkig kwam uit het onderzoek naar voren dat het uitputten van de plant door het herhaaldelijk uitgraven van de wortels de meest effectieve methode is. Hiervoor is ‘’enkel” arbeidskracht en geduld nodig. Na uitgraving moet het plantafval verbrand worden.

Op termijn wordt het werk lichter doordat er steeds minder nieuwe planten worden aangetroffen en de grond regelmatig wordt losgewoeld. Dan volstaat een ingreep van eens per maand gedurende het groeiseizoen.

Enthousiaste vrijwilligers

De vrijwilligers van de boswerkgroep waren zo enthousiast over het resultaat op landgoed Houdringe dat ze komende week al weer verder willen met het bestrijden van de Japanse duizendknoop. Chapeau! Dat kan geregeld worden.

Ben je geïnteresseerd in de vrijwilligers vacatures van Utrechts Landschap? Een overzicht vind je hier

« Terug

Delen:

Share Share